Υποψήφιοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και δημόσιοι υπάλληλοι δίνουν έως και 3.000 ευρώ για μία πανεπιστημιακή εργασία που θα τους βοηθήσει στο κυνήγι μιας θέσης στον δημόσιο τομέα ή για να αναβαθμίσουν τα ακαδημαϊκά τους προσόντα για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στην υπηρεσία τους.
Οι δύο αυτές κατηγορίες «αγοραστών» πανεπιστημιακών εργασιών έρχονται να προστεθούν σε όσους φοιτητές προπτυχιακών σπουδών επιδιώκουν να περάσουν με επιτυχία ένα δύσκολο μάθημα και πληρώνουν μία εργασία σε κάποιο τρίτο.
Πέριξ των πανεπιστημίων καθώς και στο Διαδίκτυο οργανώνονται από μικρά γραφεία του ενός ή δύο ατόμων έως και εταιρείες που φτιάχνουν «έτοιμες» μεταπτυχιακές εργασίες.
- «Τα μικρά γραφεία δεν διαφημίζονται, όλα γίνονται από στόμα σε στόμα ανάμεσα σε φοιτητές που έμειναν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τους, δηλαδή πήραν το πτυχίο», λέει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» πανεπιστημιακός.
Το φαινόμενο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν γίνει πολλοί διορισμοί στον δημόσιο τομέα, ενώ έχουν επιλεγεί και νέα στελέχη.
Χαρακτηριστικά, στον μεγαλύτερο κλάδο του Δημοσίου, την Εκπαίδευση, έχουν γίνει 25.000 διορισμοί και έχουν αλλάξει όλα τα στελέχη εκπαίδευσης.
Για το θέμα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξετάζει υποθέσεις ανάληψης επί πληρωμή και εξ ολοκλήρου συγγραφής εργασιών για λογαριασμό τρίτων.