του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Ο μέχρι το τέλος του μήνα, πρόεδρος του EuroWorkingGroup, ο Αυστριακός μαιτρ των περίπλοκων διακυβερνητικών συμβιβασμών, ο άνθρωπος που συμμετείχε σε όλες τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί το Grexit, ο Thomas Wieser με μία απλή συνέντευξη έδωσε τέλος στα κυβερνητικά σενάρια περί “καθαρής εξόδου” στις αγορές.
Μιλώντας στην τακτική συνομιλήτριά του, ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη ο απερχόμενος πρόεδρος έστειλε στην Αθήνα τρία συγκεκριμένα μηνύματα:
- Εφόσον υπάρξει συμφωνία περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα υπάρχει ταυτόχρονα κι ένα νέο πρόγραμμα με αντίστοιχες δεσμεύσεις. «Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία», εξήγησε ο Wieser.
- H Eλλάδα εξακολουθεί να είναι μία μη ελκυστική για τους επενδυτές χώρα. Παρά τα οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής,οι ξένες επενδύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ένας βασικός λόγος που οι επενδυτές διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα είναι το δικαστικό σύστημα. Ο Wieserέσπευσε να εξηγήσει ότι οι τομείς της Δικαιοσύνης και της Εκπαίδευσης αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων. «Το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποτελεί το μέσο με το οποίο αλλάζουν οι συνταγματικοί πυλώνες μιας χώρας».
- Το 2015 η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο και πολλές ευκαιρίες για μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη όπως αυτή που σημειώθηκε στις άλλες πρώην “μνημονιακές” οικονομίες. Το 2015, η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι θα εισπράξει λεφτά από τους εταίρους χωρίς να χρειαστεί να υπογράψει Μνημόνιο. “Ξόδευαν τον χρόνο, οι παρατάσεις ήταν προσχεδιασμένες να είναι κοροϊδία” δήλωσε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε μάλιστα πως είχε οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν καταρτίσει ένα “Σχέδιο Ζ” με όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την περίπτωση που η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του Ευρώ…
Τέλος, ο Wieser, υπενθύμισε σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο –σύντομα και στην Ελλάδα–, η χώρα θα είναι κάτω από μια ενισχυμένη εποπτεία μέχρις ότου το 75% των δανείων επιστραφεί – κάτι που τοποθετείται χρονικά με τα σημερινά δεδομένα γύρω… στο 2060…