Αναλυτικός και αποκαλυπτικός για τις μελλοντικές κινήσεις του Ομίλου ήταν χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής Ιntrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

H Intrakat θα έχει θετικές ταμειακές ροές την προσεχή τριετία προκειμένου να εξυπηρετεί με κεφάλαιο κίνησης τις δραστηριότητές της.

Eπομένως δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου, προς το παρόν.

  • O κ. Εξάρχου αποκάλυψε ότι η Intrakat εξέταζε διάφορους στόχους εξαγοράς, μεταξύ των οποίων και την ΤΕΚΑΛ του Παν. Ψαλτάκου για την οποία υπήρξαν προ μηνών συζητήσεις που όμως δεν κατέληξαν πουθενά.

Η Intrakat είχε από την αρχή αποφασίσει ότι 50 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχαν δρομολογηθεί για εξαγορές.

Μόλις εμφανίστηκε η περίπτωση της ΑΚΤΩΡ (έπειτα από το ναυάγιο της Wade Adams – Adamas), η διοίκηση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα.

  • Mε την ενσωμάτωση της ΑΚΤΩΡ, η Intrakat αποκτά πρόσβαση στα έργα της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Στη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών περιλαμβάνονται και όροι προτίμησης για την Intrakat, όσον αφορά τα έργα που αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει τη δυνατότητα να καλεί πρώτα την Intrakat για να δώσει προσφορά για κατασκευαστικά και τεχνικά έργα της θυγατρικής της για τις παραχωρήσεις.

Πρόκειται για μία δυνατότητα, η οποία θα εξετάζεται ξεχωριστά για κάθε έργο και δεν υπάρχει ρήτρα αποκλειστικότητας

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, από την Intrakat είναι αναγκαία η έγκρισή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μέχρι τότε οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά.

  • Εκτός από τα οδικά και τα σιδηροδρομικά έργα, η ΑΚΤΩΡ αποτελεί ηγέτη στα έργα Μετρό καθώς έχει αναλάβει το Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά. Επομένως, με την εμπειρία αυτή η Intrakat μπορεί να διεκδικήσει τα νέα έργα που να αφορούν το μετρό Αθήνας και ο διαγωνισμός που τρέχει αυτή την περίοδο αφορά την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον.

Επιπλέον, η Intrakat αποκτά και πρόσβαση σε αγορές στο εξωτερικό, η οποία και ήταν μία από τις βασικές επιδιώξεις της, καθώς η ΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται στη Ρουμανία, την Αλβανία και κατά ένα μικρό ποσοστό στο Κατάρ.

 

  • Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Intrakat θα καταβάλει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ 100 εκατ. ευρώ (τα 50 εκατ.€ από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, 7 εκ. € από προηγούμενη και 43 εκατ.€ από δανεισμό που έχει εξασφαλίσει).

Στη συνέχεια και εντός 19 μηνών θα δοθούν τα 114 εκατ.€, ποσό το οποίο αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς εταιρείες του Ομίλου Ελλάκτωρ και το οποίο εγγυάται η Intrakat.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Intrakat δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα λειτουργήσει ο Όμιλος έπειτα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, αν δηλαδή θα γίνει συγχώνευση των δύο εταιρειών ή θα αποσχιστεί ο κλάδος της κατασκευής από την Intrakat για να συγχωνευτεί με την ΑΚΤΩΡ.

Εξετάζονται όλα τα σενάρια και οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία η Επιτροπή Ανταγωνισμού (σε περίπου τρεις μήνες).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ