Μια απόφαση κομβικής σημασίας θεωρείται αυτή που έλαβε η Διεθνής Επιθεώρηση Διαιτησίας, στην μακρόχρονη διαμάχη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αντίστοιχη εταιρεία της Τουρκίας, BOTAS.

Η αρμόδια αρχή Διαιτησίας έκρινε υπέρ της Ελλάδας, αναφέροντας πως :

  • Η ΔΕΠΑ έχει δικαίωμα τιμών φυσικού αερίου που ισχύουν στη Γερμανία.

Η απόφαση δημιουργεί απαιτήσεις της ελληνικής εταιρείας έναντι της BOTAS ύψους πολλών εκατομμυρίων, με αναδρομική ισχύ ήδη από το 2011.

Η υπόθεση και η ιστορική απόφαση

Η υπόθεση ανάγεται χρονικά στο 2003, όταν η ΔΕΠΑ, υπέγραψε deal με την BOTAS για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, σε υποστήριξη του Διασυνδετήριου Αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας, ενός αγωγού υψίστης γεωπολιτικής σημασίας καθώς αποτελούσε δρόμο για την παράδοση αερίου από τον Αζερμπαϊτζάν προς την Γηραιά Ήπειρο.

Τέσσερα χρόνια. μετά ξεκίνησαν οι παραδόσεις, ωστόσο το 2011 η BOTAS κίνησε διαδικασίες κατά της ΔΕΠΑ. Η τουρκική πλευρά ζητούσε την αναδιαμόρφωση – προς τα επάνω – των τιμών επικαλούμενη τους συμβατικούς όρους.

Σε πρώτη φάση, το 2016, το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε την υιοθέτηση ενός συστήματος υπολογισμού τιμών με βάση την τιμή του Brent, επιδικάζοντας ουσιαστικά στην BOTAS το ήμισυ του αιτηθέντος ποσού.

Η ΔΕΠΑ επανήλθε, προσφεύγοντας και πάλι στη Διαιτησία με αίτημα η τιμή του φυσικού αερίου να διαμορφώνεται με βάση τα πρότυπα τιμών εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά και με έκπτωση.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση που ελήφθη τελικά ήταν υπέρ της Ελλάδας και πλέον η τουρκική εταιρεία καλείται να καταβάλει περί τα 200 εκατ. δολάρια με την τιμή προμήθειας να διαμορφώνεται πλέον σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πολυ ωραια ολ αυτα,αλλα αν κανανε καμμια επεκταση δικτυου ,παρ ολο που το ζηταμε αρκετοι προφορικα αλλα και γραπτα (email),θατανε καλυτερα!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here