Την -εκ νέου- ενίσχυση των αγορών στοιχείων ενεργητικού ανακοίνωσε χθες η Christine Lagarde.
Απόφαση, που ελήφθη κατά- σχεδόν- απόλυτη πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ, με την πρόεδρο της, να επαναφέρει το όριο αγορών ομολόγων στα επίπεδα του 2020.
Επιπλέον επαναβεβαίωσε, ότι το έκτακτο λόγω πανδημίας πρόγραμμα (Pandemic Emergency Purchase Program PEPP) θα είναι ενεργό μέχρι-τουλάχιστον- τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει πως η κρίση του Covid-19 έχει λήξει.
Όπως επίσης, την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, κατά την λήξη τους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.
Αποφάσεις, όλες τους ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ελληνική οικονομία, την προσβασιμότητα στις διεθνείς αγορές-θυμίζοντας πως το 10ετές έφτασε την Δευτέρα έως τα όρια του 1,195% για να αποκλιμακωθεί σταδιακά.
Και κάνοντας “βουτιά” , προς τα 0,775% όσο μιλούσε η Λαγκάρντ, χθες μεσημέρι Πέμπτης.
Κρίνοντας δε από τα αποτέλεσμα, όλα αυτά αποτελούν πλήρη δικαίωση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
  • Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο πρώτος (και ο μόνος “κεντρικός τραπεζίτης”), ο οποίος διείδε έγκαιρα το πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί για τα ελληνικά ομόλογα και απηύθυνε μήνυμα, προειδοποίηση προς την ΕΚΤ.
Σε μία συγκυρία “πονηρή” και για τους κρατικούς τίτλους, έμμεσα όμως και για τις εταιρικές εκδόσεις ελληνικών ομίλων.

Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2021,  μετά από μια άνοδο και στις αρχές του έτους και αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξή της οικονομίας, παρόλο που έχουν παραταθεί οι περιοριστικοί όροι στην Ευρώπη.

Σε αυτό που περιγράφει ως βασικό σενάριο, η ΕΚΤ, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,0% το τρέχον έτος και όχι το 3,9% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο.

  • «Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο το 1,5%, πάνω από το 1% που υπήρχε ως υπολογισμός», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
  • «Οι προβλέψεις μακροπρόθεσμα άλλαξαν ελάχιστα, δείχνοντας ότι οι φετινές αποκλίσεις οφείλονται κυρίως σε εφάπαξ παράγοντες που διαφορετικά δεν αλλοιώνουν την ευρύτερη εικόνα» σημείωσε επίσης η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ είπε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι, αλλά παρέμειναν προς τα κάτω βραχυπρόθεσμα λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον περιορισμό της. Είπε ότι οι προσωρινοί παράγοντες και ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας θα δουν μεγαλύτερη άνοδο του αναμενομένου τόσο την τρέχουσα όσο και την επόμενη χρονιά.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως όριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επόμενα χρόνια, ενώ η οικονομία θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στο προ-πανδημικό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ