Κρίνοντας από την πρόσφατη παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Φρανκφούρτη να “σφίξει τα λουριά” και την νευρικότητα του Βερολίνου, καθίσταται διακριτή η προσπάθεια του “Συστήματος” να ελεγχθεί αυστηρότερα το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα.
Το πάθημα των ΗΠΑ γίνεται μάθημα για την Ευρώπη και ευτυχώς που στην ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ασχολούνται ενεργότερα με το microbanking.
    Μας αφορά η εξέλιξη αλλά από την θετική πλευρά της, καθώς η Αθήνα- δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος- ανέλαβε ουσιαστική πρωτοβουλία έτσι ώστε να διευθετηθεί το χαίνον πρόβλημα της Attica Bank, να συγκεντρωθεί το (περιορισμένο ούτως ή άλλως ) θέμα των Συνεταιριστικών.
    Η Παγκρήτια διαδραμάτισε ( και θα διαδραματίσει ) σημαντικό ρόλο, ενώ η Optima Bank απόλυτα υγιής προχωρά για εισαγωγή στο ΧΑ (με στόχο την άντληση έως 120 εκατ.), πρακτικά περιορίζοντας δραστικά την έκθεση στον κίνδυνο.
    Ακριβώς αντίθετη ωστόσο η κατάσταση για το Βερολίνο, που εδώ και χρόνια κωφεύει στις παραινέσεις της Φρανκφούρτης για εποπτεία-έλεγχο του διάσπαρτου οικοσυστήματος των Sparkassen.
    Κοινός τόπος, πως κυρίως για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας, οι προειδοποιήσεις.