Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Αζεβέντου, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στα τέλη Αυγούστου, έναν χρόνο πριν λήξει η θητεία, του, για «οικογενειακούς λόγους».

«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση, μια οικογενειακή απόφαση και είμαι πεπεισμένος ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του Οργανισμού αυτού», εξήγησε ο Αζεβέντου απευθυνόμενος στα μέλη του WTO. «Δεν τρέφω καμία πολιτική φιλοδοξία», διαβεβαίωσε ο 62χρονος, διαψεύδοντας εμμέσως τις εικασίες ότι σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Βραζιλίας στις εκλογές του 2022 απέναντι στον Ζαΐχ Μπολσονάρου. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν αποχωρεί για λόγους υγείας.

Η πρόωρη αποχώρηση του Βραζιλιάνου σημειώνεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία υφίσταται το χειρότερο πλήγμα που έχει δεχτεί μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Το παγκόσμιο εμπόριο πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού που οδήγησε σε κατάρρευση την παραγωγή και τις συναλλαγές. Ο ίδιος ο WTO εδώ και μήνες έχει βυθιστεί σε κρίση καθώς το δικαστήριο που ρυθμίζει τις εμπορικές διαφορές μεταξύ των μελών του δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στο δευτεροβάθμιο όργανό του, το οποίο έχει εξελιχθεί σε «μαύρο πρόβατο» για την Ουάσινγκτον. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μπλοκάρει τον διορισμό δικαστών σε αυτό το δευτεροβάθμιο όργανο.

Ο Αζεβέντου είναι γενικός διευθυντής του WTO από το 2013 και εκτίει τη δεύτερη θητεία του η οποία θα έληγε στα τέλη Αυγούστου του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here