Την αποχώρησή του από την θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ ανακοίνωσε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου,  κάνοντας λόγο για μια «πραξικοπηματικού χαρακτήρα ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ενωσης».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου καλεί τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Μπρατάκο να εξηγήσει “τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου”

Aναλυτικά η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου:

Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου.

Σχεδόν 6 μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και την ομόφωνη εκλογή μου ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κάποια «πρόθυμα» μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα. Προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων.

Ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου; Από πότε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου;

Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο «ήσυχος» και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός “yes man”. Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους.

Αποχωρώ από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ.

Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

Παρέμβαση Ραβάνη υπέρ του Γ. Χατζηθεοδοσίου

Την αντίθεσή του στην αντικατάσταση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου από πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων εξέφρασε σε δήλωση του ο Β΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Ραβάνης αναφέρει στη δήλωσή του:

«Μετά τους λόγους που αναφέρθηκαν, ως αιτίες, για την αντικατάσταση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην σημερινή συνεδρίαση της Ένωσης και αφού αποχώρησα πριν την λήξη της συνεδρίασης και την ψηφοφορία, διαπίστωσα και δηλώνω, ότι οι προβληθέντες λόγοι, είναι ανυπόστατοι, προσχηματικοί και αβάσιμοι. Δεν έχουν δε, σχέση, με τους νόμιμους προβλεπόμενους λόγους για να στοιχειοθετηθεί η παύση ή η αντικατάσταση του προέδρου, καθώς δεν ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του.

Καθίσταται όμως προφανές, ότι οδηγείται σε αντικατάσταση, ένας από τους πιο επιτυχημένους προέδρους Επιμελητηρίων, επί σειρά ετών, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα, ως πρόεδρος της ΚΕΕΕ, για την εξαιρετική, μακρόχρονη προσφορά του στον επιμελητηριακό θεσμό και μάλιστα, μέσα σε έξι μήνες θητείας, στη θέση αυτή. Η κίνηση αυτή, γίνεται για αμιγώς πολιτικές σκοπιμότητες, κατευθυνόμενες, χωρίς αιτιολόγηση, με την επίκληση ανύπαρκτων και ανυπόστατων λόγων. Λυπούμαι βαθύτατα για την έκθεση ενός τόσο σοβαρού θεσμικού οργάνου, όπως είναι η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ, με συμπεριφορές κομματικής οργάνωσης. Εκφράζω την πλήρη άρνησή μου, σε αυτήν την διαδικασία αντικατάστασης του κ. Χατζηθεοδοσίου, στο πλευρό του οποίου συντάσσομαι. Σήμερα, αμαυρώνεται η ιστορία της ΚΕΕΕ, γράφεται μια σκοτεινή σελίδα, με ευθύνη εκείνων, που η ιστορική μνήμη, θα επιφυλάξει θέση, ανάλογη των πράξεών τους. Η επιμελητηριακή κοινότητα, έχει μνήμη και δίνει απαντήσεις. Όλοι κρίνονται».

Διαβάστε επίσης:

«Kάποιοι θέλουν το Κεντρικό Επιμελητήριο να έχει έναν πρόεδρο “Υes men”»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here