Φ.Κ.

Εκατόν οκτώ χρόνια μετά την πρώτη σύγχρονη αναβίωσή τους στην Ελλάδα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους το 2004, με τους 28ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Τα αγωνίσματα φιλοξενήθηκαν σε διάφορες ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αττική και την περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα), ενώ το αγώνισμα της σφαιροβολίας διεξήχθη τιμητικά στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Συμμετείχαν συνολικά 10.625 αθλητές από 201 χώρες.

Σαν σήμερα, 13 Αυγούστου, διεξήχθη η τελετή έναρξης. Δίχως διάθεση… σοβινισμού ήταν θρυλική, λιτή, μεστή, συγκινητική, γεμάτη ελληνικό πολιτισμό. Αναπόφευκτη η σύγκριση των τότε ολυμπιακών αγώνων με τους φετινούς του Παρισιού… Ο ιθύνων νους της τελετής έναρξης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, έγραψε ιστορία… Ο Γάλλος… ομόλογος Τομά Ζολί ακόμη να συνέλθει από τις επικρίσεις για την τελετή έναρξης του 2024, αν και η τελετή λήξης ισορρόπησε τις αντιδράσεις και φυσικά εκθείασε την Ελλάδα, την κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων.

αριστερά, ελληνική τελετή, δεξιά η έναρξη του Παρισίου

Δύο άνθρωποι, δύο κόσμοι, δύο τελετές, με διαφορά 20 χρόνων προκάλεσαν αντίστοιχα αυτές τις μέρες πολλές συζητήσεις για το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Ελληνικό κάλος 2004…

Αυτά ως προς το καλλιτεχνικό σκέλος, όσον αφορά όμως το οικονομικό… το ελληνικό κόστος ανήλθε στα 8,5 δισ. ευρώ, η ακαθάριστη επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού στα 6,5 δισ. ευρώ, βάσει έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Έρευνων το 2015. Οι Αγώνες του 2004 όξυναν τα διαρθρωτικά προβλήματα που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τη χώρα…

Τα αμιγώς ολυμπιακά έργα, δηλαδή τα στάδια και οι βοηθητικές υποδομές των αγώνων ήταν περίπου τριάντα…και το “εργολαβικό” πάρτι… εκτινάχθηκε.

Στα κληροδοτήματα της Ολυμπιάδας σίγουρα κρατάμε τις πρώτες δύο γραμμές του Αττικό Μετρό, την γραμμή του Προαστιακού, το Τραμ, την Αττική Οδό, την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας κ.α.

Στα κατά… παραμένουν οι αναξιοποίητες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις γκρεμίστηκαν, άλλες σάπισαν, κάποιες ευτυχώς αξιοποιήθηκαν. Επίσης… παρέμειναν χρόνια προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό και φυσικά η δραματική απουσία χώρων πρασίνου…

Η Ελλάδα κατέκτησε 16 μετάλλια (6 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα), ενώ στους

Παραολυμπιακούς Αγώνες, που επακολούθησαν το Σεπτέμβριο, έλαβε συνολικά 11 μετάλλια (1 χρυσό, 3 αργυρά και 7 χάλκινα). Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 υπήρξε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα, για το οποίο χρειάστηκε τεράστια κινητοποίηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με τη στήριξη ενός πρωτοφανούς κύματος εθελοντισμού (σ.σ. το οποίο παρέμεινε ανεκμετάλλευτο μεταγενέστερα).

Η Ελλάδα απέσπασε διθυραμβικά σχόλια για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία. Άλλωστε η τότε Eurovision και η κατάκτηση του Euro 2004 είχαν φέρει προς τα μέρη μας έναν (επίπλαστο) ούριο άνεμο εθνικής ανάτασης και κομπασμού.

Ένα κράτος τόσο μικρό όσο το καραβάκι που διέσχιζε τα νερά στο ΟΑΚΑ, το μικρότερο κράτος το οποίο είχε αναλάβει ποτέ τη διοργάνωση της μεγάλης αθλητικής φιέστας, έφερε εις πέρας την αποστολή, παρά τις υποβόσκουσες απειλές επιθέσεων.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο, με μία τελετή υψηλής αισθητικής, και ίσως για τελευταία φορά που ήταν για καλό…αν θυμηθούμε τι μας επεφύλασσε η “τύχη” για τα επόμενα χρόνια…