Τον περασμένο Μάιο η Τράπεζα Πειραιώς σε μια κίνηση αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της με στόχο την επίτευξη των στόχων για τα NPL’S είχε προχωρήσει σε πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,95 δισ. ευρώ στην Bain Capital.

H Bain Capital ελέγχει ουσιαστικά τις τύχες περισσότερων από 170 επιχειρήσεων που κατέχουν ακίνητη περιουσία με τον αριθμό των ακινήτων να ανέρχεται στα 1800.

Στο τιμόνι της βρίσκεται ο Brad Palmer, πρώην λοχαγός του Βρετανικού στρατού που  αποφάσισε να κάνει στροφή στη καριέρα του ως «κυνηγός» Ελλήνων δανειοληπτών.

Έχοντας εγκαταστήσει την έδρα του στο κέντρο της Αθήνας και κατέχοντας χαρτοφυλάκιο κόκκινων επιχειρηματικών ύψους 1,9 δισ. ευρώ, είναι αποφασισμένος να διαπραγματευθεί με τους υποψήφιους αγοραστές προκειμένου να κερδίσει από τη διαφορά που θα προκύψει από το ύψος της οικονομικής οφειλής του δανειολήπτη και του κόστους απόκτησης του δανείου. Ο κύριος κορμός του χαρτοφυλακίου βασίζεται σε επιχειρηματικά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τους επιχειρηματίες.

Ανάμεσα στο θησαυρό της Bain Capital είναι εργοστάσια ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες.

«Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να συνεχίζουμε το μετασχηματισμό οικονομικά δυσπραγών ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε παραγωγικές μονάδες για την οικονομία και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σημαντικών επαγγελματικών σχέσεων που ήδη έχουμε ξεκινήσει», είχε δηλώσει ο κ. Brad Palmer, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Bain Capital Credit πριν 5 μήνες όταν το deal με την Τρ. Πειραιώς είχε τελεσφορήσει.

Ως σκληρός διαπραγματευτής ο Brad Palmer αναμένεται να θέσει τους όρους της αποκλειστικής συνεργασίας μεταμορφώνοντας εταιρείες που κατέχει σ’ ένα νέο προιόν προς πώληση ώστε να κερδίσει από τους επιχειρηματίες που απέτυχαν στα χρόνια της κρίσης.

Το νέο αφεντικό των επιχειρηματικών δανείων, ο Brad Palmer ξέρει πολύ καλά ότι κατέχει σε προνομιακή τιμή ευκαιρίας ένα κομμάτι της επιχειρηματικής Ελλάδος που πτώχευσε και είναι αποφασισμένος να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω αξία απ’ αυτό.

Το προφίλ της Bain Capital Credit LP

Η Bain Capital Credit LP ιδρύθηκε ως Sankaty Advisors το 1998 και επενδύει σε όλο το φάσμα των πιστωτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων σε μοχλευμένα δάνεια, ομόλογα υψηλών αποδόσεων, χρέος υπό καθεστώς πτώχευσης, ιδιωτικό δανεισμό, δομημένα προϊόντα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μετοχές.

Η ομάδα της αποτελείται από 200 επαγγελματίες και δημιουργεί αξία μέσω ενδελεχούς, ανεξάρτητης ανάλυσης χιλιάδων εκδοτών τίτλων σε όλον τον κόσμο. Εκτός από επενδύσεις σε πιστωτικά προϊόντα, η Bain επενδύει και σε στοιχεία ενεργητικού, όπως private equity, εισηγμένα κεφάλαια και venture capital, μοχλεύοντας την κοινή κεφαλαιακή βάση εταιρείας, με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών σε στρατηγικούς τομείς ενδιαφέροντος.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here