Μακελειό δεν έγινε…σίγουρα όμως υπήρξαν αντιδράσεις και διφορούμενα συμπεράσματα για το πλαίσιο ενίσχυσης του έντυπου Τύπου, γεγονός που αποτέλεσε ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Επί της ουσίας το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί καθώς κόμματα και αρμόδιοι φορείς καλούνται σε διαβούλευση ώστε να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις.

Όπως γίνεται γνωστό, τα 6,7 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για φέτος θα διατεθούν σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.

«Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία», συμπλήρωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ανακοίνωσε ότι το ποσό που είχε εξασφαλιστεί για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

«Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η θέση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων εντύπου Τύπου. Η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η ΕΣΗΕΑ ήταν αυτή που πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους και διοργάνωσε διημερίδα με τη συμμετοχή πλήθους ξένων δημοσιογραφικών αντιπροσωπειών τον Ιανουάριο του 2018. Σκοπός της διημερίδας ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα, να αξιολογηθεί η διεθνής εμπειρία και να υπάρξουν μέτρα απτά που θα ενισχύσουν τον έντυπο Τύπο. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα, τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια, είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων.

Τονίζουμε, όμως, πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων δεν μπορεί να γίνει τυφλά και οριζόντια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε μας διδάσκει και η διεθνής εμπειρία.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους Υπουργούς σε διάλογο με στόχο την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου με μόνιμα, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Οι σχετικές προτάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ από τον Ιανουάριο του 2018 και είναι προτάσεις ανάλογες με όσα ισχύουν στη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν τον πλουραλισμό με σεβασμό, όμως, στη Δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα».

Β.Κ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ