Έως τον περασμένο Μάρτιο, το fund Three Arrows Capital διαχειρζόταν περιουσιακά στοιχεία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που το κατέστησε  ένα από τα πιο σημαντικά hedge funds για crypto στον κόσμο. Τώρα η εταιρεία, γνωστή και ως 3AC, οδηγείται στο πτωχευτικό δικαστήριο μετά την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων και μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στρατηγική συναλλαγών που οδήγησαν στην απώλεια του συνόλου των assets της, ανίκανη πλέον να αποπληρώσει πλέον τους δανειστές.

Με την αγορά κρυπτονομισμάτων να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τον Απρίλιο κι έπειτα, και με τη διολίσθηση του bitcoin και του ethereum, οι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την 3AC υφίστανται πλέον τις συνέπειες αυτών των απωλειών.

Το ανταλλακτήριο Blockchain.com φέρεται να αντιμετωπίζει πλήγμα 270 εκατομμυρίων δολαρίων για δάνεια στην 3AC. Εν τω μεταξύ, η μεσιτεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Voyager Digital υπέβαλε αίτηση προστασίας από την πτώχευση, αφού η 3AC δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια που είχε δανειστεί από την εταιρεία. Οι δανειστές κρυπτονομισμάτων Genesis και BlockFi με έδρα τις ΗΠΑ, η πλατφόρμα παραγώγων κρυπτογράφησης BitMEX και το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX πλήττονται επίσης.

«Η πίστωση καταστρέφεται και αποσύρεται, τα πρότυπα αναδοχής γίνονται αυστηρότερα, η φερεγγυότητα δοκιμάζεται, επομένως όλοι αποσύρουν ρευστότητα από τους δανειστές crypto», δήλωσε ο Nic Carter, συνεργάτης της Castle Island Ventures, η οποία επικεντρώνεται στις επενδύσεις σε blockchain.

Η στρατηγική της Three Arrows περιελάμβανε δανεισμό χρημάτων από όλη τη βιομηχανία και στη συνέχεια στροφή και επένδυση αυτού του κεφαλαίου σε άλλα, συχνά εκκολαπτόμενα, projects κρυπτογράφησης. Η εταιρεία λειτουργούσε απρόσκοπτα εδώ και μια δεκαετία, γεγονός που καθιστούσε τους ιδρυτές της Zhu Su και Kyle Davies αξιόπιστους έως έναν βαθμό σε έναν κλάδο που δραστηριοποιούνται κυρίως αρχάριοι.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της 3AC ισχυρίζονται ότι ο Zhu και ο Davies δεν έχουν ακόμη αρχίσει να συνεργάζονται μαζί τους «με κανένα ουσιαστικό τρόπο». Υποστηρίζουν ακόμη ότι η διαδικασία εκκαθάρισης δεν έχει ξεκινήσει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μετρητά για την αποπληρωμή των δανειστών της εταιρείας.

Η πτώση της Three Arrows Capital αποδίδεται εν μέρει στην κατάρρευση του terraUSD (UST) τον Μάιο, το οποίο ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή έργα stablecoin με δολάριο ΗΠΑ.

Η σταθερότητα του UST βασίστηκε σε ένα σύνθετο σύνολο κωδικών, με πολύ λίγα μετρητά για την υποστήριξη της συμφωνίας, παρά την υπόσχεση ότι θα διατηρήσει την αξία του ανεξάρτητα από την αστάθεια στην ευρύτερη αγορά crypto. Οι επενδυτές έλαβαν κίνητρα- με ετήσια απόδοση 20% για τις συμμετοχές τους στο UST, ποσοστό που πολλοί αναλυτές είπαν ότι δεν ήταν βιώσιμο.

«Η διόρθωση των assets κινδύνου σε συνδυασμό με τη λιγότερη ρευστότητα έχουν αφήσει έκθετα projects που υπόσχονταν υψηλά -μη βιώσιμα- APR, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή τους, όπως το UST», δήλωσε ο Alkesh Shah, παγκόσμιος ηγέτης στην κρυπτογράφηση και τα ψηφιακά assets στην Bank of America.

Το panic selling που συνδέεται με την πτώση του UST και του αδελφού του token luna, κόστισαν στους επενδυτές περί τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η 3AC ανέφερε στη Wall Street Journal ότι είχε επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια σε luna. Άλλες εκθέσεις του κλάδου ανέφεραν ότι η έκθεση του fund ήταν περίπου 560 εκατομμύρια δολάρια. Όποια και αν ήταν η απώλεια, αυτή η επένδυση κατέστη ουσιαστικά άχρηστη όταν το project stablecoin απέτυχε.

Η κατάρρευση του UST κλόνισε την εμπιστοσύνη στον κλάδο και επιτάχυνε τη διολίσθηση των κρυπτονομισμάτων που ήταν ήδη σε εξέλιξη, ως μέρος μιας ευρύτερης απόσυρσης από τον επενδύσεις κινδύνου.

Οι δανειστές της 3AC ζήτησαν κάποια από τα μετρητά τους πίσω, αλλά τα χρήματα δεν υπήρχαν. Πολλοί από τους αντισυμβαλλομένους της εταιρείας, με τη σειρά τους, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επενδυτών τους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων λιανικής στους οποίους είχαν υποσχεθεί ετήσιες αποδόσεις 20%.

«Όχι μόνο δεν αντιστάθμισαν κάτι, αλλά εξαφάνισαν επίσης δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια των πιστωτών», είπε ο Bhatia.

Οι πελάτες του Voyager Digital έλαβαν πρόσφατα ένα email που ανέφερε ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να έχουν πρόσβαση στα crypto που διατηρούν στους λογαριασμούς τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here