Απλές αλήθειες για το νέο σχέδιο ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις

0

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το πολυδιαφημισμένο “νέο σχέδιο ρύθμισης οφειλών” που κατά ριπάς εξαγγέλλουν τα κυβερνητικά στελέχη, αφορά ΜΟΝΟ χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΦΚΑ. Δεν είναι δηλαδή μια γενικευμένη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Παρ’ όλα αυτά αφορά πολύ κόσμο. Περισσότεροι από 900.000 ασφαλισμένοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, περίπου 550.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 350.000 αγρότες και 20.000 επιστήμονες, μπορεί να επωφεληθούν.

To τελικό ύψος των δόσεων, δεν θα είναι ενιαίο για όλους τους οφειλέτες. Περιουσιακά και Εισοδηματικά κριτήρια θα καθορίζουν σε πόσα χρόνια θα ξεπληρώσει το χρέος του ο κάθε επαγγελματίας ή αγρότης.

Επιπλέον είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ακόμη το νέο σχέδιο δεν έχει νομοθετηθεί. Δεν μπορεί να νομοθετηθεί γιατί δεν έχει πάρει την “έγκριση των θεσμών” η οποία είναι απαραίτητη παρά το γεγονός ότι έχουμε “βγει οριστικά από τα Μνημόνια”.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Ελληνική πλευρά, το Υπουργείο Εργασίας, γιατί αυτό προωθεί τη νέα ρύθμιση, προβλέπει ένα γενναίο “κούρεμα” της αρχικής οφειλής κατά μέσο όρο στο 50% έως και 55%. Επιπλέον προβλέπει μεγάλη  διαγραφή των προσαυξήσεων έως και 85%. Το σχέδιο αφορά -επαναλαμβάνουμε- μια νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

H νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και έως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Τα ποσά των οφειλών θα επανυπολογιστούν, σύμφωνα με το νέο σύστημα εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Βάση υπολογισμού των εισφορών έτσι, θα είναι είτε το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας των χρεών, είτε ο κατώτατος μισθός βάσει του οποίου άλλωστε ορίζεται και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία;

Το Υπουργειο Εργασίας προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα αρχεία του ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό επιχειρεί να προσφέρει μια ευκαιρία σε χιλιάδες επαγγελματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ενταχθούν στον επίσης πολυδιαφημισμένο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, να τακτοποιήσουν οριστικά τη σχέση τους με τον ΕΦΚΑ.

Οι δανειστές συζητούν το σχέδιο επειδή αφορά συγκεκριμένες οφειλές προς συγκεκριμένο φορέα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ο επανυπολογισμός των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών θα γίνει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και στη συνέχεια το ποσό που απομένει θα διακανονιστεί σε 36 ή 120 δόσεις.

Το καλό νέο είναι ότι όσοι σήμερα χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν μια και καλή να κλείσουν τις εκκρεμμότητές τους με μια γενναία έκπτωση που μπορεί να φτάσει το 70% και σε χρονικό ορίζοντα μιας δεκαετίας.

Το κακό νέο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να ονομάζεται αναπτυξιακή ούτε κοινωνική πολιτική. Διευθέτηση οφειλών λέγεται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here