του Pedro Febrero

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός στις 23-24 Ιανουαρίου, σε αρκετά από τα πάνελ των συμμετεχόντων και ομιλητών τονίστηκε το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον  των κεντρικών τραπεζών για την δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων (CBDC-Central Bank Digital Currencies).

Συγκεκριμένα, ο Joseph Lubin, ιδρυτής της ConsenSys και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του «Ethereum», επικαλέστηκε Whitepaper με τίτλο “Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον των χρημάτων”, το οποίο παρουσιάζει μια πρακτική προσέγγιση για την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών.

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο whitepaper παρείχε καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί στο blockchain του Ethereum.

Αλλά τι αντίκτυπο θα έχουν τα CBDCs στον συνολικό πεδίο των κρυπτονομισμάτων;

Αντιπροσωπεύουν απειλή ή είναι μια ευκαιρία για το Bitcoin και τα μεγάλα εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα να κερδίσουν περισσότερο προσοχή και ενδιαφέρον;

Ας ρίξουμε μια ματιά παρακάτω.

Η άνοδος των CBDC’S

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δημοσίευσε μια έκθεση πριν από λίγες μέρες, δηλώνοντας ότι τα CBDCs εξετάζονται σοβαρά από πολλές κεντρικές τράπεζες (ΚΤ) σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομίες αναδυόμενων αγορών μετακινούνται από την θεωρητική έρευνα σε υιοθέτηση ενδελεχών πρακτικών ανάπτυξης, διαθέτοντας ισχυρότερα κίνητρα από εκείνα των κεντρικών τραπεζών προηγμένων οικονομιών. Οι κεντρικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού δηλώνουν ότι είναι πιθανό να εκδώσουν τα πρώτα CBDCs τα επόμενα χρόνια ».

Φαίνεται ότι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το  2020 θα είναι η ανάπτυξη των CDBCs, καθώς οι υπερασπιστές των cryptos φοβούνται τον αντίκτυπό τους στα κρυπτονομίσματα τους.

Από τη μια πλευρά, τα CBDCs θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάπλωση των ψηφιακών μετρητών στο μη τραπεζικό σύστημα, ωστόσο όμως ενδέχεται επίσης να αποτελέσουν απειλή για cryptos, όπως το Bitcoin και το Ethereum.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι με την εξάπλωση των ψηφιακών χρημάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, τα μετρητά πιθανότατα θα εξαφανιστούν. Επιπλέον, οι χρήστες θα χρειαστούν άδεια χρήσης ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας, οπότε η ιδιωτικότητα θα επηρεαστεί σίγουρα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο αντίκτυπος που θα έχουν τα CBDCs στις πύλες κρυπτογράφησης που οδηγούν στα κρυπτονομίσματα.

Θα μπορούσαν οι κεντρικές τράπεζες απλά να εμποδίσουν τη χρήση κρυπτοσυχνοτήτων;

Αποτελούν τα CBDCs απειλή;

Ως παράδειγμα ενός δυνητικού ζητήματος που θα μπορούσε να προκύψει με τη χρήση CBDCs, ας ρίξουμε μια ματιά στο σύστημα πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας.

Ουσιαστικά, αν αφαιρεθούν αρκετοί πόντοι από το πιστωτικό σας πορτοφόλι, χρησιμοποιώντας το ψηφιακό σύστημα αναθεώρησης, μπορεί να χάσετε την ικανότητα συναλλαγών με άλλα άτομα ή μετάβασης σε άλλες τοποθεσίες.

Οι άνθρωποι στην Κίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πιστωτικό πορτοφόλι. Αυτό σημαίνει ότι μια λάθος κίνηση ή λέξη και μπορείτε να βρεθείτε μπλοκαρισμένοι από την αλληλεπίδραση με την κοινότητά σας.

Πόσο εύκολο θα ήταν για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα με την εφαρμογή των CBDCs;

Είναι αρκετά απλό  κατά τη γνώμη μου. Ως εκ τούτου, θα υποστήριζα ότι τα CBDCs είναι πράγματι μια απειλή – όχι μόνο για τα κρυπτονομίσμτα, αλλά και για την κυριαρχία των ατόμων.

CBDCs και crypto

Ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτό φυσικά είναι η αντιστάθμιση kκινδύνου με τα κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένα κεντρικό τρίτο μέρος αποφασίσει ότι θέλει να ελέγξει τα κεφάλαιά σας, τουλάχιστον δεν θα χάσετε την επαφή ολοκληρωτικά με τους άλλους

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η αντιστάθμιση κινδύνου έναντι οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι (κυρίως) μια έξυπνη κίνηση, ειδικά σε χώρες που αντιμετωπίζουν υπερβολικό υπερπληθωρισμό.

Το Bitcoin, το Ethereum και άλλα κορυφαία altcoins μπορεί να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε και να αποθηκεύσετε αξία μακροπρόθεσμα.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που τα CBDCs δεν είναι, αυτό είναι ότι δεν είναι κρυπτονομίσματα. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι λογικό να διαθέτουν μη συνδεδεμένα assets σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος στον ορίζοντα

Να έχετε ασφαλείς συναλλαγές!

……………………………

(Ο Pedro Febrero είναι τεχνολόγος με μεγάλη εμπειρία στο blockchain. Είναι ο ιδρυτής του Bityond, μιαs πλατφόρμαs αντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ υποψηφίων και θέσεων εργασίας, σύμβουλος Blockchain για πολλά έργα και ένας συγγραφέας Op-Ed για το ccn.com)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραιο αρθρο αλλα πιστευω οτι αργει λιγο εως αρκετα ακομα ολη αυτη η διαδικασια η οποια ειναι ακομα στην θεωρια, θα ειναι πολυ δυσκολο να μαντρωσουν τους ηδη υπαρχοντες χρηστες των ελευθερων ψηφιακων νομισματων λογο ανωνυμιας (για παραδειγμα αν καποιος εχει εκατομυρια ανωνυμα χρησοιμοποιει οσα θελει νομιμοποιοντας τα) κατι που δεν μπρωρει να γινει με τις τραπεζες.
    Απλα οι τραπεζες θα αντικαταστησουν μερος απο fiat money που διαθετουν αξιοποιωντας την blockchain τεχνολογια προσπαθωντας παντα να ευεβρισκουν τροπους να περνουν τις αμετρητες προμηθειες απο τους πελατες Θεωρω οτι για την επομενη 10ετια τουλαχιστον δεν κινδυνευουν τα κρυπτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ