Σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τις παραδοσιακές τράπεζες έστειλε χθες ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Κανονισμών (BIS), Αγκουστίν Κάρστενς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που “κρύβουν” τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon και κινέζικη Alipay λόγω της συγκέντρωσης και διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικό υποστήριξε πως οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συγκεντρώνουν οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου για τους πελάτες τους αποτελούν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των καθιερωμένων τραπεζών.

«Είναι κάτι πολύ σοβαρό» σημείωσε στο Reuters ο κ. Κάρστενς. «Αυτή μπορεί να είναι μια υπαρξιακή απειλή για κάποιες εταιρείες χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αντιδράσουμε νωρίς και να πορευτούμε χωρίς στρεβλώσεις».

«Κάθε μοντέλο είναι διαφορετικό, αλλά αυτό που είναι οικουμενικό είναι η εκμετάλλευση της πληροφορίας» σημείωσε ο κ. Κάρστενς. «Η Amazon δεν έχει ένα ανοιχτό μοντέλο χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, δεν έχουν έναν χρηματοοικονομικό βραχίονα όπως η Alipay, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να τους εμποδίζει να τον αναπτύξουν» πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here