Tην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών για Εναλλακτικά Ναυτιλιακά Καύσιμα και Τεχνολογίες, επικροτεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

“Στηρίζουμε την πρόταση του κ. πρωθυπουργού και βρισκόμαστε στη διάθεσή του για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εθνικά και διεθνή forα, με γνώμονα την απανθρακοποίηση του κλάδου, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων” αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ.

Τονίζει ότι η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, που είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με τις πραγματικές εξελίξεις της τεχνολογίας στην αγορά. Προσθέτει ότι για την επίτευξη των στόχων είναι απαραίτητη η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, και τα όποια μέτρα να στηρίζονται σε επαρκείς μελέτες για τον τύπο των καυσίμων αυτών και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη χρησιμοποίησή τους, καθώς και απτά στοιχεία επάρκειάς τους.

Ειδικά για τη χώρα μας, τυχόν μέτρα που συντελούν μόνο στην επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς, χωρίς πραγματικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος, κινδυνεύουν να επιβαρύνουν υπέρμετρα τον επιβάτη της ελληνικής ακτοπλοΐας, αλλά και τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στα ελληνικά νησιά, αναφέρει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων, προσθέτοντας ότι το επιβατικό μεταφορικό έργο των πλοίων στην Ελλάδα αποτελεί το 18% των ενδομεταφορών στην ΕΕ. Το 2019 μεταφέρθηκαν 35.500.000 επιβάτες, 8.800.000 οχήματα ΙΧ και 1.300.000 φορτηγά.

«Λαμβανομένου υπόψη ότι στις επιβατικές μεταφορές δεν υφίσταται μετακύληση του κόστους σε άλλους τρίτους παρά μόνον στο επιβατικό κοινό και στην εμπορική ζωή του τόπου, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα επιβατηγά πλοία, ειδικά σε νησιωτικές χώρες όπως η Ελλάδα, συνυπολογίζοντας το ‘εξωτερικό’ κόστος όλων των νέων πρωτοβουλιών στην οικονομική ανάπτυξη και συνοχή της χώρας» επισημαίνει ο ΣΕΕΝ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ