Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, η Διοίκηση, τα Μέλη κι εγώ προσωπικά σας υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά στη Θεσσαλονίκη και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Η δεύτερη κατά σειρά αποδοχή της πρόσκλησής μας να είστε μαζί μας στη Γενική μας Συνέλευση, είναι η απόδειξη της σημασίας που δίνετε τόσο στον ίδιο τον Σύνδεσμο και τα Μέλη του, όσο και στη Θεσσαλονίκη και την ξεχασμένη αναπτυξιακά Βόρεια Ελλάδα.
Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εκ μέρους του συνόλου των μεταποιητικών επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας, και όχι μόνον της Βορείου Ελλάδος, σας ευχαριστούμε θερμά και σας συγχαίρουμε γιατί, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο και θα πάει στην ολομέλεια της βουλής αύριο Τρίτη, κάνατε πράξη την εξαγγελία σας του περασμένου Οκτωβρίου από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit.
Γνωρίζετε ότι για μας τους επιχειρηματίες η συνέπεια λόγων και έργων είναι αυτή που μετράει.
Κι εσείς δείξατε συνέπεια.
Η ανάδειξη του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο, είναι μια διεκδίκηση του Συνδέσμου μας και του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας που μετρούσε σχεδόν 40 χρόνια μέχρι την υλοποίησή της.
Με την απόφαση σας κ. Πρωθυπουργέ καλύπτεται το κενό εκπροσώπησης της περιφερειακής βιομηχανίας και της μεταποίησης στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.
Ταυτόχρονα, επικοινωνείτε το μήνυμα της σαφούς υποστήριξης του συνόλου της περιφέρειας της χώρας μας και όχι αποκλειστικά της Βόρειας Ελλάδας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τον επόμενο μήνα η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια.
Δεν βγαίνει όμως και από τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει για δεκαετίες ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.
Αυτοματισμοί δεν υπάρχουν!!!
Δημιουργούνται όμως σταδιακά νέες συνθήκες οικονομικής σταθερότητας που τόσο έχουμε ανάγκη.
Σ’ αυτό το περιβάλλον έχουμε γίνει μάλλον κουραστικοί, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι πρέπει κατά προτεραιότητα ν΄ ανασχεδιασθεί το υφιστάμενο μίγμα πολιτικής, για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον. Συνοπτικά θα επαναλάβω:
- Κατ’ αρχήν η υπερφορολόγηση με ελάχιστη ή και καμία ανταποδοτικότητα για τις επιχειρήσεις μας, οδηγεί σε αδιέξοδο ρευστότητας και σε αδυναμία επενδύσεων τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Διευκρινίζω δεν είναι μόνο το ύψος της φορολογίας, αλλά η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος.
Αυτό πρέπει άμεσα να διορθωθεί.
- Η επενδυτική άπνοια προφανώς θα συνεχιστεί, όσο η πατρίδα μας έχει υψηλό κόστος δημόσιων δαπανών με υποστελεχωμένο και εν τέλει αναποτελεσματικό δημόσιο. Οι συναρμοδιότητες υπουργείων και δημόσιων αρχών δημιουργούν υψηλό αποτρεπτικό κόστος για προσέλκυση επενδύσεων.
Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι δημόσια διοίκηση θέλουμε.
- Νέες θέσεις εργασίας πολύ δύσκολα θα δημιουργηθούν όσο η πρόσβαση των επιχειρήσεών μας στη χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη, κι όταν αυτό επιτευχθεί, τότε το πληρώνουμε με κόστος διπλάσιο από τους ανταγωνιστές μας.
Ελπίζουμε ότι αυτή η στρέβλωση θα πάψει να υφίσταται, σταδιακά τουλάχιστον, μετά τον Αύγουστο.
- Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, και ειδικά η μεταποίηση, δύσκολα θα γίνει διεθνώς ανταγωνιστική, όσο το λειτουργικό της κόστος παραμένει σαφώς πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό των ανταγωνιστών της. Κόστος ενέργειας, φόροι, τέλη, εισφορές, κλπ, εκτοξεύουν κυριολεκτικά το κόστος της καθημερινής μας λειτουργίας στα ύψη.
Η κοινή λογική της υποστήριξης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα πρέπει επιτέλους να επικρατήσει έναντι της προστασίας του κράτους.
Επιπλέον:
Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης επιβαρύνουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Προτεραιότητα η ταχύτατη επίλυση δικαστικών διαφορών.
- Οι περιφερειακές ανισότητες αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Η περιφερειακή σύγκλιση έχει μετατραπεί σε περιφερειακή απόκλιση.
- Η αστυφιλία την εποχή της οικονομικής κρίσης έχει ενταθεί.
- Η αποκέντρωση έχει εξαφανισθεί, κυριολεκτικά, ως πεδίο συζήτησης από τον δημόσιο διάλογο. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στην αποκέντρωση υπουργείων ή υπηρεσιών με την στενή έννοια της φυσικής παρουσίας, διότι η ψηφιακές δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία είναι ανεξάντλητες και θα έπρεπε με βάσει αυτές, ο επιχειρηματίας που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη ή τα Γιάννενα ή την Κρήτη να έχει την ίδια δυνατότητα πρόσβασης και την ίδια ποιότητα εξυπηρέτησης με αυτόν που έχει έδρα την Αθήνα – χωρίς να απαιτείτε να ταξιδέψει εκεί. Αναφέρομαι στην αποκέντρωση με την έννοια της στρατηγικής στόχευσης και σημασίας της περιφέρειας ως βάση της κυβερνητικής πολιτικής.
Συνεπώς κ. Πρωθυπουργέ, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η χώρα να αποκτήσει νέο όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη.
Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία να διαπιστώνει ότι δεν μπορεί τελικά να αλλάξει τίποτε σ’ αυτόν τον τόπο…
Δεν πρέπει να παραδοθούμε.
Πολίτες και επιχειρήσεις χρειάζονται ελπίδα…
Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτείται η διαμόρφωση του νέου οράματος για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας.
- Της νέας προοπτικής για την ανάπτυξη, που θα τοποθετήσει τη βιομηχανία στην πρωτοπορία συνεισφοράς σε θέσεις εργασίας και εθνικού πλούτου.
- Της βιομηχανίας που θα καινοτομεί, θα ενσωματώνει στις παραγωγικές διαδικασίες της όλες τις εξελιγμένες τεχνολογίες, θα εξάγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και θα εισφέρει στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της πατρίδας μας και στην δημιουργία ενός εθνικού brand.
- Της βιομηχανίας που θα στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη και θα έχει ως στόχο της τη μείωση των περιφερειακών και ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων.
Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού οράματος για την ξεχασμένη απ’ όλες τις κυβερνήσεις μεταποίηση, που διεκδικεί με σημαντικές αξιώσεις ρόλο στο αναπτυξιακό τοπίο την επόμενη μέρα.
Με μια σημαντική υποσημείωση: το νέο όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, για μας μια ουσιαστική κοινωνική συμφωνία για το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας μας, θα πρέπει απαραίτητα να συνδιαμορφωθεί από την πολιτεία και τις επιχειρήσεις.
Πλέον δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για την ανάπτυξη.
Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στην διαμόρφωση πολιτικών!!!
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι μερικές από τις πολλές παθογένειες και αγκυλώσεις της διάρθρωσης της οικονομίας μας, που προαναφέρθηκαν, μας έχουν καθηλώσει, δυστυχώς, στις τελευταίες θέσεις των διεθνών κατατάξεων ανταγωνιστικότητας.
Η χώρα μας παραμένει για πέμπτη συνεχή χρονιά στις τελευταίες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, και παρά τις δικές σας σημαντικές προσπάθειες, η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό παραμένει πολύ αρνητική.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει ακόμη περιοριστικό, ειδικά αν σκεφθούμε τα πλεονάσματα που θα πρέπει να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, χωρίς προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις, και ειδικά, παραγωγικές επενδύσεις.
Για να υλοποιηθούν όμως παραγωγικές επενδύσεις, χρειάζεται ν΄ αποκατασταθεί η «τάξη».
Τι εννοώ;
Βασικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο ζητούμενο: δηλαδή στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στην δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
- Το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων – άλλωστε με δεδομένο τον υψηλό πολλαπλασιαστή που διαπιστωμένα έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τόσο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, αυτό θα καταλήξει στην γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εταιριών μας – Και σίγουρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλωθεί (το δημοσιονομικό περιθώριο) σε παροχές που διαιωνίζουν το πελατειακό σύστημα. Με λαϊκίστικη προσέγγιση συγκεκαλυμένη από την προϊστορικής αξίας κόντρα κέυνσιανών και φιλελευθέρων πολιτικών. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι κάτι το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος το περιμένει από εσάς άμεσα.
- Τα διαρθρωτικά ταμεία (European structural funds): Το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, το κοινωνικό ταμείο, το ταμείο συνοχής, το γεωργικό ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, το ταμείο θάλασσας και αλιείας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο, άμεσα, για την διαμόρφωση των σωστών αναπτυξιακών επιλογών, και αυτό απαιτεί μελέτη και προετοιμασία απελευθερωμένη από την κρατικίστικη παρεμβατική λογική.
- Ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει μετρήσιμους αλλά παράλληλα και επιτεύξιμους στόχους:
- Περιφερειακή διάσταση – ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη – εξομάλυνση περιφερειακών ανισοτήτων
- Επανασχεδιασμός των υπηρεσιών του κράτους, με σκοπό να συμβάλουν και αυτές στον κεντρικό στόχο: την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
- Δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος για digital υποδομές (άλλωστε, μία από τις προτεραιότητες της Αυστριακής προεδρίας της ΕΕ είναι και η «διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησες – maintaining competitiveness through digitalization”): «είμαστε στα πρόθυρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και αυτή θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της ανθρωπότητας». Η 4η βιομηχανική επανάσταση χαρακτηρίζεται από νέες τεχνολογίες που συντήκουν τον φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο και θα επηρεάσει όλες τις οικονομίες και βιομηχανικούς κλάδους, και θα το κάνει με ένα πρωτοφανή ρυθμό. Σημειώνω ότι ταυτόχρονα η παγκόσμια επενδυτική σκηνή αλλάζει και επανα-προσανατολίζεται και είναι ήδη έτοιμη να διοχετεύσει τρισεκατομμύρια κεφαλαίων σε επενδυτική δραστηριότητα που καλύπτει ξεκάθαρα προδιαγραφές ESG (environmental and Social Governance) και δεν μπορεί στην Ελλάδα η συζήτηση για την ανάπτυξη να προσανατολίζεται με όρους εποχής «αραμπά», ας μου επιτραπεί η έκφραση, εγκλωβισμένη στις καταβολές στης Ελληνικής και επιχειρηματικής σκηνής. Η χώρα μας, δεν πρέπει να χάσει το τρένο αυτής της εξέλιξης.
- Αξιοποίηση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τις επιχειρήσεις όλης τις χώρας, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών logistics όσο και σε επίπεδο ενεργειακό και ενεργειακών υποδομών γενικότερα.
- Και φυσικά προσέλκυση και υλοποίηση – στην περιφέρεια – μεγάλων, εμβληματικών επενδύσεων που πέρα όλων των προφανών, θα στοχεύουν στην δημιουργία οικοσυστήματος και θα είναι σε θέση να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα όχι μόνο μια περιοχής αλλά και μιας ολόκληρης περιφέρειας. Επενδύσεις όπως το Costa Navarino στην Μεσσηνία, ή το Ελληνικό στην Αττική.
Και όλα τα παραπάνω κύριε πρωθυπουργέ μπορούν να υλοποιηθούν μέσω ενός Υπουργείο Βιομηχανίας.
Η βιομηχανία πρέπει ν΄ αποκτήσει το δικό της Υπουργείο.
Είναι μια απόφαση απαραίτητη για την ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και την οικοδόμηση του νέου παραγωγικού μας μοντέλου.
Τολμήσατε να δημιουργήσετε μετά από πολλά χρόνια, Υφυπουργείο Βιομηχανίας.
Σας καλούμε να τολμήσετε εκ νέου με τη δημιουργία του Υπουργείου Βιομηχανίας, αποδίδοντας την αξία που αρμόζει στη μεταποιητική δραστηριότητα στην πατρίδα μας.
Μόνο μέσω ενός υπουργείου Βιομηχανίας, θα μπορέσουν να υλοποιηθούν πολιτικές που εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία που προανέφερα.
Η δημιουργία ενός Υπουργείου Βιομηχανίας είναι απαραίτητη όχι για να χαϊδέψετε τα αυτιά της βιομηχανίας, αλλά για να αξιοποιήσετε την κρίσιμη μάζα γνώσεων και εμπειριών που διαθέτουμε εμείς που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο – και παραμείναμε στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια βάζοντας και εμείς πλάτη στο να βγει η χώρα από την κρίση, με υψηλότατο κόστος, οικονομικό, προσωπικό, οικογενειακό – και να την παντρέψετε με τις τρέχουσες εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές που διαμορφώνουν αυτήν την στιγμή τον μελλοντικό παραγωγικό ιστό της Ευρώπης.
Έτσι, θα τοποθετήσετε τη βιομηχανία στην πρωτοπορία της ανάπτυξης.
Και είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια απόφαση, πρέπει να συνοδευτεί από τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση σ’ ένα μόνο σημείο της δημόσιας διοίκησης.
Επαναλαμβάνω δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για την ανάπτυξη.
Επίσης
Σας καλούμε να λυθεί το πρόβλημα του θεσμικού συντονισμού της εξωστρέφειας της χώρας. Όλα τα υπουργεία κάνουν εξωστρέφεια, καθώς όλοι κατανοούν ότι είναι προτεραιότητα για τη χώρα, αλλά ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει έναν συνομιλητή. Από πλευράς μας εισηγούμαστε όλες οι δράσεις της εξωστρέφειας να συγκεντρωθούν σε ένα υπουργείο. Αυτό είναι σημαντικό θέμα για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση των επενδύσεων.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες της Βορείου Ελλάδος, δεν μείναμε αδιάφοροι για τις επιπτώσεις της συμφωνίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κάθε άλλο!!!
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε μια διακρατική συμφωνία υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Θετικές και αρνητικές πτυχές.
Επαναλαμβάνω και ενώπιον σας, αυτό που ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή, και υποστηρίζει διαχρονικά: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα.
Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα, και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις.
Όμως, διαπιστώνουμε ότι είναι λίγες οι Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πανευρωπαϊκά και διεθνώς κατοχυρώσει το εμπορικό τους σήμα για τα προϊόντα τους στα οποία χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία».
Για το λόγο αυτό, από το βήμα της Γενικής μας Συνέλευσης, ανακοινώνουμε ότι ο ΣΒΒΕ, από αύριο κιόλας, αναλαμβάνει και υλοποιεί μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς φορείς.
Προσφέρει την απαραίτητη νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατοχύρωσης εμπορικού σήματος που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Επαναλαμβάνω, σε οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, και χωρίς βεβαίως να είναι απαραίτητα μέλη του Συνδέσμου μας.
Η νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική και εθνική ανάπτυξη.
Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μιλώντας με κάθε ειλικρίνεια:
- Η κοινωνία έχει κουρασθεί μετά από 10 χρόνια αβεβαιότητας για το αύριο…
- Οι πολίτες εξοργίζονται βλέποντας την πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλώνεται σε ανούσιες, δήθεν συζητήσεις για την οικονομία, για την ανάπτυξη που δεν έρχεται…
- Οι επιχειρήσεις μας έχουν κυριολεκτικά φτάσει ένα βήμα πριν το κλείσιμο…
Δυστυχώς όμως, και πάνω απ’ όλα, αυτό που θέλω με λύπη να πω, είναι ότι έχουν χαθεί οι αξίες σ’ αυτή τη χώρα.
Αξίες διαχρονικές, που όταν τις υιοθετήσει κανείς μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται…
Μαζί όμως με τις αξίες, δυστυχώς, έχει χαθεί και η κοινή λογική.
Η κοινή λογική, που στο πεδίο της οικονομίας, μεταφράζεται σε έμπρακτη υποστήριξη σε τομείς και κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα, χωρίς αγκυλώσεις και αμφιβολίες άλλων εποχών.
- Κάνουμε έκκληση λοιπόν για επιστροφή στην Ελλάδα των αξιών και της κοινής λογικής.
- Επιθυμούμε και μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι στη διαμόρφωση ενός πραγματικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα. Και ο ΣΒΒΕ ως θεσμικός εκπρόσωπος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει άμεσα.
- Είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε, χωρίς περιστροφές, για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας.
- Θέλουμε, χωρίς τεχνητά προσκόμματα, να δημιουργήσουμε νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη νεολαία, που απογοητευμένη από την κατάσταση στην Ελλάδα, την εγκαταλείπει μαζικά για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, εμείς οι επιχειρηματίες που πιστεύουμε στο μέλλον της πατρίδας μας, ζητάμε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, να καταλάβει τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Είναι ανάγκη επιτέλους ν΄ αντιμετωπισθούν με ρεαλισμό και πολύ γρήγορα, τα προβλήματα των επιχειρήσεων, και, κατ’ επέκταση της κοινωνίας.
- Ο τρόπος διακυβέρνησης
- Η δομή του κράτους
- Το παραγωγικό μας υπόδειγμα,
είναι όντως μερικά από τα πολύ μεγάλα προβλήματα της πατρίδας μας, που προτάσσονται καθημερινά στον δημόσιο διάλογο.
Σας προτείνουμε λοιπόν από το βήμα της Εφετινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ να αντιμετωπίσετε κατά προτεραιότητα το τρίτο από αυτά, δηλαδή την αλλαγή του υπάρχοντος παραγωγικού μας υποδείγματος που δίνει έμφαση στην κατανάλωση και τις δημόσιες δαπάνες σε ένα νέο εξωστρεφές με έμφαση στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης που, από αύριο, ανατίθεται στον ΣΒΒΕ, όπως επίσης και απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίσιμη μάζα γνώσεων και εμπειρίας που διαθέτει ο Σύνδεσμός μας, θέτουμε ως απόλυτη προτεραιότητα να συμβάλουμε τα μέγιστα στην δημιουργική σύνθεση πολιτικών και λύσεων για την διαμόρφωση του άριστου αποτελέσματος για την χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτεραιότητα του ΣΒΒΕ μέσω του νέου του θεσμικού ρόλου, η συνδιοίκηση ή η διασφάλιση αποκλειστικών σχέσεων με την εκάστοτε πολιτική εξουσία.
Έχοντας ιστορικά παραδείγματα από την εποχή του Ξενοφώντα (η κάθοδος των μυρίων), είναι πολύ λυπηρή η διαπίστωση ότι εμείς οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε και αξιοποιούμε αυτή την παρακαταθήκη μας λιγότερο από τον υπόλοιπο κόσμο.
Αν συμφωνήσουμε στην πορεία αλλαγής του παραγωγικού μας υποδείγματος, είμαστε βέβαιοι ότι μέσα σε κλίμα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής νηφαλιότητας, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε με ενότητα και ρεαλισμό τα δύο πρώτα.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και την προσοχή σας.