Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Ιδρυτής,  Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος,  EOS Capital Partners συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης με ομιλία-παρουσίαση για τον ανταγωνισμό και το μέλλον του private equity.

Ο κ. Ταμβακάκης επεφύλασσε μια ανακοίνωση – έκπληξη προς το τέλος της ομιλίας του που αφορούσε την έγκριση εξαγοράς κατά 49% εταιρείας από τον κλάδο των logistics. “Σήμερα εγκρίναμε μια καινούργια εξαγορά εταιρείας από τον κλάδο των logistics, σε ποσοστό 49%. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα μπούμε σε αρκετές άλλες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι “το 2017 αποφάσισα ότι θα έφευγα από τον κλάδο των τραπεζών και θα ξεκινούσα κάτι που ήταν πιο entrepreneurial.  Αποφασίσαμε μαζί με μια ομάδα να δημιουργήσουμε ένα private equity και διαχειριζόμαστε περί τα 150 εκατ. ευρώ”. 

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος και ceo του  EOS Capital Partners είπε ότι “το οικοσύστημα του private equity είχε το 2018 ένα κεφάλαιο υπό διαχείριση ύψους 600 εκατ. ευρώ που σήμερα αγγίζει το 1,7 δις. Μιλάμε για αστεία νούμερα εάν τα συγκρίνουμε με το εξωτερικό, όμως το οικοσύστημα αυτό μεγαλώνει. Δημιουργούνται νέες ομάδες διαχείρισης και κατά τεκμήριο ο κλάδος τα έχει πάει πολύ καλά, υπήρξαν πολύ καλές αποδόσεις από την δραστηριότητά του τα τελευταία 10 χρόνια”.

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό της αγοράς σχολίασε ότι “επίσης δεν είναι μεγάλος. Τα μεγάλα private equities και hedge funds του εξωτερικού στρέφονται σε tickets πάνω από 100 εκατ. Ευρώ. Το μέσο ticket στα ελληνικά private equities είναι στα 10-12 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν και άλλα πιο μικρά, κάποια εξ αυτών ασχολούνται με νεοφυείς επιχειρήσεις. Aλλά και ανάμεσα στα ελληνικά equity funds δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός γιατί δεν είναι πολλά”.

Ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις περιπτώσεις συνδυασμού equity funds, που “κάνουν κοινές επενδύσεις σε πολλές περιπτώσεις. Εκτιμώ πως αυτές οι συνεργασίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Κάποιοι συνεργάζονται και με στρατηγικούς επενδυτές. Στην περίπτωση της ΜΙΝΕΡΒΑ συνεργαστήκαμε 3 equity funds για την απόκτηση του 100% της εταιρείας, ενώ είχαμε και μια συνεργασία με τον κ. Θεοδωρόπουλο της Chipita για την απόκτηση εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των ποτών (εκείνος απέκτησε το 51% εμείς το 49%)”.

Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη γενικά το οικοσύστημα βαίνει βελτιούμενο και σε επίπεδο ομάδων, και με καινούργια funds που δημιουργούνται, χωρίς να έχουν τον ίδιο στόχο που είχαν τα πρώτα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα είναι επιτυχία εάν σε “3-4 χρόνια το ποσό των κεφαλαίων υπό διαχείρηση διπλασιαστεί, στα 3,5 δις” ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχουν ελληνικές ομάδες private equity καθώς:

1 Το να υπάρχουν ελληνικές ομάδες, θα σημάνει ότι θα μεγαλώσουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια 

2 Ο Έλληνας ξέρει καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα

3. Τα ελληνικά private equities συνήθως είναι πιο φιλικά προς τον επιχειρηματία. 

“Μπαίνουμε συνήθως σε εταιρείες που είναι πολύ καλές και έχουν είτε μηδενικό, είτε αρνητικό δανεισμό. Οι εταιρείες αυτές είναι δύσκολο να πάνε κακά. Εάν μπεις σε τέτοιες εταιρείες που την τελευταία 10ετία είχαν μια καλή διαδρομή, είναι δύσκολο να πάει κάτι στραβά τα επόμενα χρόνια” είπε ακόμη ο κ. Ταμβακάκης.

Αναφερόμενος στο contribution στο GDP ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι και “πάλι βρισκόμαστε σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ευρώπη. Βρισκόμαστε 8 φορές κάτω από την Ιταλία και 16 φορές κάτω από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης”.

Και συνέχισε:

Για να διαχειριστούν Έλληνες κεφάλαια, χρειάζεται να υπάρχουν κεφάλαια, σε αυτό έχουμε δύο συμμάχους: 1. To ΤΑΝΕΟ και 2. Τα λεγόμενα Supranationals που δείχνουν ότι έχουν διάθεση έως 2025 να επενδύσουν σε αυτή την αγορά”.

Ο πρόεδρος του ΕΟS παρατήρησε ότι “συνήθως τα χρήματα βγαίνουν σε ubnormal καταστάσεις. Εμεις πήραμε την αποφαση ότι θα συνεχίσουμε κανονικά τον προγραμματισμό μας φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Μια ακόμη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ένα γεγονός που μας εκπλήσσει, ότι οι πολύ υγιείς εταιρείες ακόμη και στην κρίση, ακόμη και να μειώνεται η πίτα, παίρνουν μεγαλύτερα μερίδια”.

Τέλος ο κ. Ταμβακάκης ενημέρωσε ότι πέραν της COSMOS Sport, η ΕΟS εξετάζει τώρα και μια άλλη έξοδο. 

Στο ερώτημα “γιατί μια εταιρεία που πάει καλά να επενδύσει” ο κ. Ταμβακάκης απάντησε ότι υπάρχουν 3 λόγοι:

1. Πληρώνεις premium στον ιδιοκτήτη

2. Τα λεφτά που βάζεις ως equity fund στην εταιρεία την ενδυναμώνει

3. Την βοηθάς στρατηγικά – κάνεις ακόμη και deliver τις κινήσεις που πρέπει να κάνει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here