Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας με την ισχυρότερη παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον κόσμο (τυφώνες, κυκλώνες) και η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μάλιστα, «αλυσίδα» των φυσικών καταστροφών να συνεχίζεται και εντός του Οκτωβρίου, με την έλευση του τυφώνα Michael στη Φλόριντα που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ζημίες από 3 έως 10 δις. δολ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση που εκδίδει η ομάδα Impact Forecasting της Aon, εντός του Σεπτεμβρίου μόνο οι ΗΠΑ επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Gordon και στη συνέχεια από τον τυφώνα Florence, που υπολογίζεται ότι προκάλεσε οικονομικές ζημίες 10 δις. δολ.. Οι ασφαλισμένες ζημίες όμως εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερες, λόγω της χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστικής κάλυψης για ζημίες από πλημμύρες.
Στην Ιαπωνία, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πλημμύρες που έφερε ο τυφώνας Jebi προκάλεσαν ζημίες που εκτιμώνται σε δις. δολ. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών της χώρας (GIAJ) δήλωσε ότι έχουν κατατεθεί περί τις 500.000 αιτήσεις αποζημίωσης. Η ιαπωνική νήσος Hokkaido αποτέλεσε και το επίκεντρο ισχυρού σεισμού στις 6 Σεπτεμβρίου, συνεπεία του οποίου υποβλήθηκαν άλλες 12.279 αιτήσεις για αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.
Ο υπερ-τυφώνας Mangkhut προκάλεσε ευρύτατες καταστροφές στις Φιλιππίνες, το Χονγκ-Κονγκ και την Κίνα ως καταιγιδα κατηγορίας . Προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 120 ατόμων και την καταστροφή άνω των 210.000 κατοικιών μόνο στις Φιλιππίνες. Ο λογαριασμός από τις οικονομικές ζημίες και την παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται και εδώ να ανέλθει σε δις. δολάρια, καθώς οι τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες σε Κίνα και Χονγκ-Κονγκ προετοιμάζονται για καταβολή αποζημιώσεων άνω του 1 δις. δολ.
Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν πολύ μεγάλες καταστροφές στη νήσο Sulawesi της Ινδονησίας, σκοτώνοντας πάνω από 2.000 άτομα ενώ πολλοί ακόμα αγνοούνται. Οι οικονομικές ζημίες υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1 δις. δολ.
«Ο Σεπτέμβριος καταγράφεται ως ο δαπανηρότερος μήνας του 2018, με τις οικονομικές ζημίες από τις φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν να ανέρχονται σε δεκάδες δις. δολάρια», σχολίασε ο Steve Bowen, διευθυντής της Impact Forecasting. “Γεγονότα όπως οι τυφώνες Florence, Jebi και Mangkhut και ο σεισμός στην Ινδονησία ήταν επίσης αξιοσημείωτα επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που προκάλεσαν ήταν ανασφάλιστες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό αντανακλά την ύπαρξη μεγάλων ασφαλιστικών κενών είτε σε επίπεδο αγοράς είτε σε επίπεδο μεμονωμένων κινδύνων, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες. «Καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να καλυφθούν αυτά τα κενά ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι κατά τη διαδικασία αποκατάστασης», κατέληξε ο κ. Bowen.