Μεθαύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου είναι μια ιστορική μέρα. Θα ανακοινώσει επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ο πολύ υψηλός πληθωρισμός.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, που η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα ανακοινώνει την αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ.

  • Η αύξηση κατά +0,25% από τον Ιούλιο έχει ανακοινωθεί και μια δεύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο έχει ήδη προεξοφληθεί.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ απορρίπτουν την προοπτική να ξεκινήσουν αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, διάφοροι παράγοντες καθιστούν πιθανή μια μεγαλύτερη αύξηση:

  • ο αυξανόμενος πληθωρισμός
  • η πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου
  •  η εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μείνει πίσω.

Από την άλλη, όσοι υπερασπίζονται τη μικρότερη αύξηση, έχουν επιχειρήματα όπως :

το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για αύξηση κατά +0,25%,

  • η αγορά την έχει αποδεχθεί,
  • η επισφαλής προοπτική ανάπτυξης
  • η ιταλική πολιτική κρίση.

Η στάθμιση της απειλής του χρέους παράλληλα με τον κίνδυνο απώλειας του ελέγχου του πληθωρισμού σε μια περίοδο επιθετικής σύσφιξης παγκοσμίως μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις της ΕΚΤ εδώ και χρόνια, ιδίως καθώς οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης ένα εργαλείο για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην Ιταλία…

Μόνο μια μικρή μερίδα αξιωματούχων έχει υποστηρίξει δημόσια τη μεγαλύτερη αύξηση και οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της μικρότερης αύξησης.

Η Christine Lagarde έχει χαρακτηρίσει την αύξηση κατά 0,25% ως «πρόθεση», ενώ προειδοποίησε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here