Στον Χρήστο Ν. Κώνστα

Μας υποδέχτηκε στα γραφεία του, στο Περιστέρι. Το περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό και οι συνεργάτες του μετράνε όλοι πολλά χρόνια δίπλα του. Ένα δείγμα καλού επιχειρηματία, που σταθμίζει τον ανθρώπινο παράγοντα πάνω από όλα. Άλλωστε αυτό ήταν και το κίνητρο όταν ξεκίνησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του: «ο άνθρωπος πάνω όλα» και πρόσβαση σε φαγητό για όλα τα βαλάντια. 

Η ταυτότητα του Ομίλου Σαλαπατάρα είναι η διάθεση και διανομή τροφίμων σε όλες τις κατηγορίες της κοινωνικής αλυσίδας. Από φαγητό μαγειρεμένο με ελληνικές συνταγές, με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τον εργαζόμενο και τον μέσο καταναλωτή, μέσω της «Σπιτικής Κουζίνας», στη διανομή τροφίμων. 

Η ελληνική βιομηχανία της εστίασης εκσυγχρονίζεται, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του μέλλοντος και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων καταναλωτών που την επιλέγουν καθημερινά. 

Tο μεγaλο μας «oπλο» εiναι oτι ο oμιλος εiναι ευeλικτος και μπορεi να προσαρμoζεται, ανaλογα με τις συνθhκες που διαμορφωνονται στην αγορα

Ο ηγέτης του Ομίλου SALAS μιλά στο ΧΡΗΜΑ για τη μεγάλη επιτυχία της αλυσίδας «Σπιτική Κουζίνα», την έκρηξη στον αριθμό των νέων καταστημάτων και το μυστικό της επιτυχίας του.

Κύριε Σαλαπατάρα, σήμερα κρατάτε το «τιμόνι» ενός από τους πιο σημαντικούς, αλλά και ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους στον κλάδο της μαζικής εστίασης και τροφοδοσίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Όμως τις επιχειρήσεις σας δεν τις κληρονομήσατε, τις «χτίσατε». Πώς ξεκινήσατε αυτό το ταξίδι και τι σας ώθησε στην εστίαση; 

Ξεκίνησα από την ατομική επιχείρηση του πατέρα μου, ένα εστιατόριο στο Μοσχάτο, με ιστορία από το 1914. Εκεί πήρα τις πρώτες μου εικόνες, τα πρώτα πολύτιμα μαθήματα στην εστίαση, που με συνόδευσαν και με καθοδήγησαν σε όλες μου τις επιχειρήσεις. 

Είμαι αυτοδημιούργητος, ξεκίνησα με μια ατομική επιχείρηση και συνέχισα με σταθερά βήματα. Με συνέπεια εξελίσσω τις επιχειρήσεις μου, όπως παράλληλα εξελίσσομαι κι εγώ σε έναν δύσκολο κλάδο, που μεταβάλλεται συνέχεια. 

Όμως η σταθερότητα και η συνέπεια φαίνεται από το γεγονός ότι από την ατομική επιχείρηση, μέχρι και τώρα, έχω το ίδιο ΑΦΜ. Από την ΟΕ στην ΕΠΕ και μετά σε ΑΕ με το ίδιο ΑΦΜ για πάνω από 25 χρόνια. Όποιος γνωρίζει την επιχειρηματική πραγματικότητα στην Ελλάδα καταλαβαίνει καλά τι σημαίνει αυτό.

Ο όμιλος είναι πρωτοπόρος στους τομείς του εμπορίου, της αποθήκευσης και της διανομής τροφίμων, καθώς και της παραγωγής και παροχής υπηρεσιών μαζικής εστίασης, με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια. Ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες της SALAS Group;

Ασχολούμαστε με το εμπόριο τροφίμων και τη διανομή σε όλη τη διατροφική αλυσίδα. 

Ο όμιλος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα με ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσίας. Από τον αγρότη ή τον κτηνοτρόφο, στο εμπόριο, την αποθήκευση, την πακετοποίηση και την υπηρεσία διανομής. Αν συμπεριλάβουμε και τη «Σπιτική Κουζίνα», η αλυσίδα φτάνει μέχρι και το πιάτο του καταναλωτή. 

Με αυτήν την ενοποιημένη γραμμή, εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε πάντα φρέσκα υλικά, τα οποία, μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες, διατίθενται από επαγγελματίες σε όλο το φάσμα της αγοράς. Έτσι, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, λόγω της προσφοράς όλων των υπηρεσιών σε ένα πακέτο, ανεβάζοντας την αγορά σε νέο επίπεδο. 

Για εμάς, ως εταιρεία, αλλά και για μένα προσωπικά, ως επιχειρηματία, είναι πολύ σημαντικό ότι στο εμπόριο τροφίμων απορροφάται η τοπική παραγωγή. Ελληνικά προϊόντα, από Έλληνες παραγωγούς, τα οποία, με το δίκτυο μεταφοράς που διαθέτουμε και τις ειδικές αποθηκευτικές μονάδες του ομίλου, μπορούμε να προσφέρουμε σε ανταγωνιστικές τιμές σε όλα τα επίπεδα που δραστηριοποιούμαστε. 

Διαθέτουμε 20 πιστοποιημένα σημεία αποθήκευσης τροφίμων σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία περνούν τόσο τα αγροτικά όσο και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Αυτή η ενοποιημένη υπηρεσία παίζει μεγάλο ρόλο και στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην αποστολή τροφίμων σε έκτακτα γεγονότα, φωτιές, πλημμύρες κτλ. 

Η SALAS Group SA μεγαλώνει κάθε χρόνο. Νέες δραστηριότητες, νέες συνεργασίες και νέες θέσεις εργασίας. Κι όλα αυτά παρά τις δυσκολίες, τις πανδημίες, τους πολέμους… Υπάρχει μυστικό;

Το μεγάλο μας «όπλο» είναι ότι ο όμιλος είναι ευέλικτος και μπορεί να προσαρμόζεται, ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά. Αυτό ήταν που έφερε και τη ραγδαία εξέλιξή μας τα τελευταία χρόνια. 

Δείκτης της μεγέθυνσης είναι ο τζίρος, που, από 5 εκατ. ευρώ, ανέβηκε σε ένα έτος στα 10 εκατ. ευρώ και συνέχισε με άλματα κάθε έτος στα 25 εκατ. και στα 40 εκατ. το 2020, εν μέσω πανδημίας, με EBITDA, δηλαδή με κέρδη προ τόκων, φόρων κτλ., ενοποιημένα στα 7 εκατ. ευρώ. 

Το 2022, ο όμιλος αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις όλων των προηγούμενων ετών. 

Μεγαλώνουμε γιατί εξελισσόμαστε και ακούμε την αγορά. Αυτός είναι ο λόγος που αντέξαμε στην κρίση και αυτός είναι ο οδηγός μας για τα χρόνια που ακολουθούν.

 Τώρα προσανατολιζόμαστε και στη διανομή σχολικών γευμάτων, όπου ήδη διανέμουμε περισσότερες από 15.000 μερίδες την ημέρα στους μαθητές, καθώς και το νοσοκομειακό catering. Παράδειγμα είναι η συνεργασία μας με τον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου για την παροχή γευμάτων στους ασθενείς. 

Η «Σπιτική Κουζίνα», μετά από επτά έτη, είναι πλέον ηγέτης στην εστίαση, με ποιοτικό φαγητό σε χαμηλό κόστος. Αν και εύκολα βλέπουμε την επιτυχία σήμερα, όταν ξεκίνησε η αγορά ήταν ήδη γεμάτη ανταγωνιστές. Πώς καταφέρατε να «χτίσετε» μια τόσο μεγάλη βάση πελατών σε έναν τόσο κορεσμένο κλάδο; 

Σήμερα, λειτουργούν 40 καταστήματα «Σπιτική Κουζίνα» στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη. Μεσοπρόθεσμα, ο αριθμός αυτός σχεδιάζεται να ανέβει στα πενήντα. 

Είναι μια εταιρεία που βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στη σχέση ποιότητας-τιμής. 

Επειδή είμαστε παραγωγοί του φαγητού, δίνουμε στους πελάτες μας την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή, διότι αγοράζουμε κατευθείαν από τους παραγωγούς, μπορούμε και κρατάμε τις τιμές χαμηλά και βγάζουμε κέρδος από την κατανάλωση.

 Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, με σταθερούς πελάτες, με έμφαση στην τρίτη ηλικία, αλλά και φοιτητές, εργαζόμενες μητέρες και όσους δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν. 

Μέσα σε αυτό επιτελούμε και κοινωνικό έργο, καθώς οι εργαζόμενες είναι περίπου 160, όλες γυναίκες άνω των 40 ετών. Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή του ομίλου σε επίπεδο αλυσίδας.

Στη σύγχρονη αγορά, οι επιχειρήσεις στρέφονται προς δράσεις πράσινης ανάπτυξης, στον ανταγωνισμό των πιστοποιήσεων και την αναζήτηση νέων τεχνολογιών. Τι μονοπάτια εξέλιξης ακολουθεί ο Όμιλος SALAS;

Εμείς, όπως και ο κλάδος, βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης. Επενδύουμε στο μέλλον και αυτό μας κρατά συνεχώς ένα βήμα μπροστά. Εναρμονιζόμαστε με την ψηφιακή εποχή, ήδη δουλεύουμε πολύ πάνω στην εταιρική διακυβέρνηση. 

Η επόμενη ημέρα θα φέρει την πλήρη ψηφιοποίηση της εταιρείας μας, ενώ προσανατολιζόμαστε στη διασπορά κινδύνου και στοχεύουμε στις εξαγωγές. 

Η χώρα μπορεί, καθώς υπάρχει επαρκής και ποιοτική παραγωγή πρώτων υλών, ο όμιλος μπορεί, καθώς διαθέτουμε όλη την υλικοτεχνική υποδομή και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, οπότε για εμάς το μέλλον περιλαμβάνει και τις εξαγωγές. Προτεραιότητα δίνουμε στη μεγάλη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ήδη ισχυροποιούμε τη θέση μας στο εσωτερικό, μέσω της εξαγοράς μικρότερων εταιρειών και συνεχώς αναζητούμε νέες συνεργασίες με μεγαλύτερους ομίλους. Με μια ισχυρή βάση στο εσωτερικό, η επέκταση εκτός συνόρων είναι το λογικό επόμενο βήμα.

Η διανομή τροφίμων, έτοιμων γευμάτων από τη SALAS Group περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες γεύματα καθημερινά. Πώς και γιατί μπήκατε σε αυτήν την αγορά; 

Ξεκινήσαμε, διότι παράλληλα έχουμε βιομηχανία catering, με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή έτοιμων γευμάτων και στη διανομή τους. Από την πρώτη στιγμή, ήμασταν στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού. 

Για πάρα πολλούς μήνες όταν είχαν εγκατασταθεί στο Ελληνικό 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έτρωγαν πέντε και έξι γεύματα την ημέρα, ένα εγκεκριμένο μενού από τον ΟΗΕ, το οποίο παρασκευάζαμε και διανέμαμε. 

Μετά το Ελληνικό, επεκταθήκαμε στα νησιά της πρώτης γραμμής του μεταναστευτικού. Φτιάξαμε μονάδες παραγωγής σε όλα τα νησιά, 60.000 άτομα επί πέντε γεύματα την ημέρα, είμαστε η εταιρεία που οργάνωσε τη διαδικασία σίτισης των μεταναστών σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος. 

Ο όμιλος δραστηριοποιείται έντονα σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε πολλές περιπτώσεις και σε συνεργασία με την Εκκλησία, με την οποία είναι γνωστό ότι διατηρείτε άριστες σχέσεις. Με ανθρωπιστική βοήθεια, τη στήριξη των απόρων και φιλόπτωχων ταμείων, όμως, παρά τη σημαντική συμβολή σας στη στήριξη των συμπολιτών μας σε ανάγκη, δεν διαφημίζετε τις δράσεις…

Είχαμε αναλάβει τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, είχαμε αναλάβει όλη την οργάνωση των γευμάτων της Εκκλησίας με την Αποστολή. 

Ξεκινήσαμε μαζί το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους Δρόμους». Μια δράση για τη δωρεάν διανομή μερίδων φαγητού καθημερινά και 365 ημέρες τον χρόνο σε άστεγους, αλλοδαπούς, εξαρτημένους και γενικότερα άπορους, χωρίς διακρίσεις. Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι που βρίσκονταν στη μεγαλύτερη ανάγκη έβρισκαν τροφή από τα προγράμματα της Εκκλησίας. Αυτό που θεωρούμε τη δική μας μεγάλη συνδρομή είναι ο συντονισμός των προγραμμάτων. 

Όμως δεν είναι μόνο οι συνεργασίες με την Εκκλησία. Ο όμιλος έχει βρεθεί σχεδόν σε κάθε μέτωπο μετά από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. 

Υπάρχουν πολλές άλλες δράσεις δικές μας, καθώς ήμασταν στην πρώτη γραμμή όπου υπήρξε ανάγκη και προσφέραμε αυτό που έχουμε να προσφέρουμε, αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι την πρώτη ώρα της κρίσης, νερό και φαγητό. Από μόνοι μας. 

Ήμασταν εκεί στην πλημμύρα στη Μάνδρα, στις φωτιές στο Μάτι, στην Καρδίτσα στον Ιανό, στις φωτιές του προηγούμενου καλοκαιριού. 

Έχουμε την τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο προσωπικό και τα μέσα για να προσφέρουμε σε κάθε ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές τομές, στην εξεύρεση λύσεων, ώστε να υπάρχουν έτοιμες υπηρεσίες να καλύπτουν αυτό το κενό και να μη μένει στη διάθεση για προσφορά του κάθε ανθρώπου, της κάθε εταιρείας. 

Το κράτος πρέπει να εμπιστευτεί τους ιδιώτες. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπάρχει προετοιμασία. Στην κρίση, σε μια φυσική καταστροφή, ο κάθε δήμος, η κάθε υπηρεσία ξεκινούν έναν αγώνα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα με τρόπο που, αν και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή, δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα μιας οργανωμένης προσπάθειας. Την εμπειρία αυτή έχει η εταιρεία μας, με αποθήκες, πιστοποιημένες εγκαταστάσεις, φορτηγά για τη διανομή.