Έξτρα μέτρα κατά της πανδημίας έχει θέσει στο τραπέζι το κυβερνητικό επιτελείο, με στόχο τον περιορισμό των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι δεν αποκλείεται τα μέτρα να γίνουν ακόμη πιο περιοριστικά για τους πολίτες, με στόχο την ασφάλειά τους έναντι της πανδημίας.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ο κ. Παπαθανάσης είπε:

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, θα περιμένουμε όμως. Σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση, πολλά μπορεί να συμβούν. Αν κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και το αποδεχθεί η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ, λοιπόν, να το αποκλείσω».

Μάλιστα δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να μπουν περιορισμοί στα sms. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως, από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα».

Kαι πρόσθεσε πως «η πολιτεία θα λάβει κάθε μέτρο που θα χρειαστεί, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία», υπενθυμίζοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, όπως έγινε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη.
Για τον κλάδο των βιβλιοπωλών και τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο άνοιγμα, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως, καθώς προχωρούμε και καθώς βλέπουμε την μείωση των κρουσμάτων, μπορεί κάτι να ανοίξει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις εποχικών ειδών είπε ότι «από τη στιγμή που όλα θα πάνε καλά, θα επανέλθουμε σε κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο, επομένως θα προλάβουν να πουλήσουν τα εποχικά τους προϊόντα. Για αυτό έχει σημασία να τηρήσουμε τα μέτρα. Για αυτό έγινε το lockdown, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ενημέρωσε πως «είμαστε έτοιμοι από τις 15 Οκτωβρίου, υπήρξε μια καθυστέρηση από πλευράς της ΕΕ και έχει δοθεί ένα περιθώριο, ώστε να κατατεθούν τα σχέδια ως το τέλος του μήνα. Ο ελληνικός φάκελος είναι ήδη έτοιμος».

Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι, αν όλα πάνε καλά, ο κλάδος θα ανοίξει για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Σχετικά με την αγορά τόνισε ότι το σχέδιο για τον τρόπο ανοίγματος υπάρχει και θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν την λήξη του lockdown.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here