Νέες οδούς αναζητεί η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται πως έχει βρεθεί το ζήτημα του περιορισμού των κρουσμάτων covid-19.

Ολοένα και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν το άμεσο άνοιγμα της εστίασης, ως ένα μέσο κοινωνικοποίησης του -ομολογουμένως κουρασμένου από τα διαρκή lockdowns – πληθυσμού, με αυστηρά όμως μέτρα. Η κοινή αίσθηση είναι ότι οι άνθρωποι έχοντας κουραστεί από τον περιορισμό στο σπίτι, επιλέγουν να βγουν έξω στις πλατείες και τα πάρκα, να συγχρωτίζονται σε σπίτια και συχνά χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως οι απαραίτητες αποστάσεις, η χρήση μάσκας κ.ο.κ. Έτσι, τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν αποκαρδιωτικά και συνεχίζει ένας φαύλος κύκλος έκρηξης των κρουσμάτων. Ως λύση αρκετοί λοιμοξιωλόγοι και επιστήμονες προτείνουν το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων, στα οποία θα συγκεντρώνονται μεν οι πολίτες, θα τηρούνται ωστόσο οι αυστηροί περιορισμοί, λειτουργώντας αποτρεπτικά στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη. Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι με αυτό το lockdown τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 5.000, και εισηγήθηκε να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικού χώρους. «Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν, δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια.

Περισσότερα στο coffeemag.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here