Της Ελενας Ερμείδου
Αν και στην Ελλάδα λίγοι το βλέπουν, στην Ευρώπη υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για απρόβλεπτες συνέπειες από την εφαρμογή του Solvency II. Ηδη, όμως και στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για το πώς θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο τρόπο που υπολογίζονται τα τεχνικά αποθέματα εν όψει επανεξέτασης του Solvency II το 2021
Η πολυπλοκότητα του εποπτικού καθεστώτος σχεδιάστηκε στην βάση της, η εφαρμογή του συστήματος, όμως είναι υπερβολικά περίπλοκη. Ασφαλιστικές και επόπτες πολύ δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν τα πρότυπα αυτά, αν και τα δύο μέρη συνέβαλλα στο να σχεδιαστεί ένα τόσο σύνθετο σύστημα. Οι πολλοί κανονισμοί δεν βοηθάνε απαραίτητα στην καλύτερη εφαρμογή τους συστήματος.
Ο τρόπος υπολογισμού και αποτίμησης των τεχνικών αποθεμάτων για την τον υπολογισμό και την διαχείριση μακροπρόθεσμων ασφαλιστικών προϊόντων δεν επιτρέπει στις ασφαλιστικές να λειτουργήσουν ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Καθώς δεν υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις για τοποθετήσεις σε χαρτιά κρατικού χρέους, οι τοποθετήσεις των ασφαλιστικών για το λόγο αυτό είναι σε βάρος άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Ηδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει αλλαγές αλλά εφιστώντας την προσοχή όλων για το πώς θα γίνουν.
Σε δύο χρόνια από τώρα, το 2021 που θα επανεξεταστεί το σύστημα όλα τα μέρη του συστήματος θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπου σκέψης που εφήρμοσαν τότε και να καταστήσουν το σύστημα πιο ευέλικτο.
Τα μέλη των επιχειρηματικών κοινοτήτων και της ασφαλιστικής τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα εκτιμούν ότι οι σύγχρονες προκλήσεις όπως είναι η πρόσκληση της κλιματικής αλλαγής, η μακροβιότητα, οι συντάξεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την συμβολή της ασφαλιστικού κλάδου, τονίζοντας πως η συνεισφορά στην βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.