Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δικαιούχων Μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, γεγονός που, όπως τονίζει ο προέδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, έρχεται να αναδείξει το πραγματικό ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος.
Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τεχνολογία υπολογιστικού νέφους, αξιοποιώντας διαδικτυακές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ και αποσκοπεί στη διαχείριση του υπολογιστικού φορτίου που προέρχεται αφενός από την υποβολή και αφετέρου την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής σε μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ των δυνητικών δικαιούχων, για την περίοδο 2019-2028, εναρμονιζόμενο πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Ε., για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο (ΦΕΚ Β’3373/31.08.2019), δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ δύνανται να είναι οι ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών:
Κατηγορία Α: Βιομηχανικοί καταναλωτές, για καταναλώσεις τους που αφορούν επιλέξιμες δραστηριότητες, των οποίων οι κωδικοί NACE περιλαμβάνονται στα παραρτήματα 3 και 5 των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2014/C 200/01 της Ε.Ε. (κατηγορίες Α.1-Α.4).
Κατηγορία Β: Καταναλωτές με ρήτρα κεκτημένης επιλεξιμότητας (Grand-fathering), οι οποίοι είχαν ενεργή παροχή ως πελάτες υψηλής ή μέσης τάσης, ή ήταν καταναλωτές αγροτικής χρήσης την 30.06.2014 και διατηρούν συνεχώς ενεργή την παροχή τους μέχρι να καταστούν δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.
Στην κατηγορία Β συμπεριλαμβάνονται:
α. Ενεργοβόροι καταναλωτές βιομηχανικής ή άλλης χρήσης (κατηγορίες Β.1 & Β.2)
β. Λιγνιτωρυχεία και αντλητικοί σταθμοί με σύνδεση στην υψηλή τάση και μέσα σταθερής τροχιάς με σύνδεση στη μέση ή στην υψηλή τάση (κατηγορία Β.3)
γ. Παροχές αγροτικής χρήσης με σύνδεση στη χαμηλή ή στη μέση τάση (κατηγορία Β.4).
Για τη διευκόλυνση των αιτούντων, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει αναρτήσει αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του, στον σύνδεσμο.