Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Alpha Bank και Davidson Kempner ανοίγει η αυλαία μίας περιόδου καθοριστικών εξελίξεων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η “συμφωνία σύμβασης αγοραπωλησίας” (το γνωστό διεθνώς ως sale & purchase agreement) των δύο πλευρών, προβλέπει την πώληση του 80% του Cepal και του 51% των mezzanine και junior ομολογιών της τιτλοποίησης Galaxy.

Ενός project εξαιρετικά σύνθετου, πολύπλοκου και σε αυτή την φάση των ευρωπαϊκών αγορών, το δεύτερο μεγαλύτερο ως προς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εξέλιξη θετική όχι μόνο για την Alpha Bank αλλά ευρύτερα για το εγχώριο banking και την επιχειρηματικότητα, καθώς οι- εκ νέου- αναταράξεις στις διεθνείς αγορές επιβαρύνουν-ήδη- το κλίμα για ομόλογα, επιτόκια, μετοχές. Κύκλοι της Alpha Bank, σημείωναν πως κάθε επιτυχής συμφωνία κάθε τράπεζας ξεχωριστά είναι προς το κοινό όφελος της ευστάθειας του συστήματος, καθώς έχουν αρχίσει τα stress tests, το banking προγραμματίζει σειρά ενεργειών μέσω των οποίων θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή αντοχή του.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν, πως το deal της Alpha Bank έρχεται να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με τα κεφάλαια των οποίων θα προχωρήσει η εξυγίανση των ισολογισμών. Ηδη η διοίκηση Ψάλτη επιτάχυνε για την έξοδο στις αγορές, με την έκδοση ενός Tier II, πριν δρομολογηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Για αυτό και επισπεύδει ο υφ. Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός  μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου (για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών) σε συνεννόηση με τους δανειστές στην επάνδρωση του ΤΧΣ με τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την δυνατότητα (και προυποθέσεις) συμμετοχής του στις τράπεζες, εν προκειμένω στην “νέα Πειραιώς”.

Παράλληλα ολοκληρώνεται ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων (το λεγόμενο hive down) με την δημιουργία νέων εταιρειών που δεν θα επιβαρύνονται από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ηδη το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται, προς ψήφιση, στη Βουλή οι αλλαγές που αφορούν στην λειτουργία του ΤΧΣ ανοίγοντας έτσι τον δρόμο τόσο για την Πειραιώς όσο για την θέση (του Ταμείου) στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Συν τω χρόνω θα διευκρινισθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να απαντηθεί από την γραμματεία Ανταγωνισμού (και την Κεντρική Τράπεζα ) το αίτημα της Αθήνας για την επέκταση του “Ηρακλή” σε “Ηρακλή ΙΙ”. Δεν είναι τυχαίο, πως μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (Μάρτιος-Μάϊος) δρομολογούνται για το εγχώριο banking τόσο πολλές και σημαντικές δράσεις, που σταδιακά θα μεταφέρουν το βάρος/προσοχή από την διαδικασία εξυγίανσης στην προοπτική επενδυσιμότητας των τραπεζών, δηλαδή στην επιστροφή της σταθερής λειτουργικής κερδοφορίας.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 02/03/2021