Πρεμιέρα σήμερα για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφέρειες Ηπείρου – Ιονίων Νήσων όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι εξής Περιφέρειες:

Στις 14 Δεκεμβρίου η Αττική,  στις 16 Δεκεμβρίου η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος,  στις 20 Δεκεμβρίου η Θεσσαλία και στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, στις 11 Ιανουαρίου 2021 η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις 13 Ιανουαρίου του 2021 η Δυτική Μακεδονία και στις 15 Ιανουαρίου του 2021 η Κεντρική Μακεδονία.

Στις βασικές καινοτομίες του νέου προγράμματος περιλαμβάνονται αφενός η δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και υποδομής φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς και η απλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.

Στις 10.00 το πρωί θα ανοίγει η πλατφόρμα για όλες τις περιφέρειες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ.

Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). Η επιλεξιμότητα των δαπανών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σημαντικό σημείο επίσης είναι πως ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της ΡΑΕ για την ενεργειακή φτώχεια, οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης με τον καλύτερο δείκτη κόστους / οφέλους (δηλαδή εκείνες που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με μικρότερη δαπάνη) είναι κατά σειρά η μόνωση, το σύστημα θέρμανσης και τα κουφώματα. Προκύπτει επίσης ότι οι επενδύσεις οικονομικά είναι πιο αποδοτικές στα μεγαλύτερα κτίρια καθώς και στα κτίρια που πριν τις παρεμβάσεις κατατάσσονται σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία (είναι δηλαδή ενεργοβόρα).

Διαβάστε επίσης:

Στα 600 εκατ. ευρώ το «Εξοικονομώ-Aυτονομώ» από το ΕΣΠΑ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here