Το πώς καταγράφεται η κινητικότητα στην κτηματαγορά στη δύσκολη αυτή περίοδο για την Οικονομία διεθνώς, ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες της σχετικής συζήτησης κατά την τέταρτη και τελευταία ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
O Γενικός Διευθυντής, Estate Management & Investments, της Alpha Bank, Γιάννης Γκάνος, υπογράμμισε ότι σημειώνεται ξεκάθαρη ανοδική πορεία ήδη από το 2018 στην αγορά του Real Estate, κάνοντας γνωστό ότι πέρασε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής τιμών προς τα κάτω. «Είμαστε σε πορεία ξεκάθαρης ανόδου και δεν ανακόπηκε με την covid ούτε θεωρούμε ότι θα ανακοπεί λόγω της ενεργειακής κρίσης», είπε ακόμα.
Διευκρίνισε ότι οι τράπεζες, πλέον, έχουν εξυγιασμένους ισολογισμούς. «Έχουν τη δυνατότητα, είναι έτοιμες, θέλουν να δώσουν δάνεια. Τα νοικοκυριά και ο κόσμος είναι έτοιμος να λάβει; Έχουμε ένα supply shock αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη, ο κόσμος φοβάται τον πληθωρισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο διευθυντής Bain Capital Credit, Γιώργος Ελεκίδης, επίσης σημείωσε ότι η άνοδος στην κτηματαγορά δεν σταμάτησε με τον covid. «Το ερώτημα είναι πώς αυτή η γεωπολιτική κρίση θα επηρεάσει το Real Estate, κάτι που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή» τόνισε.
Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, Γιώργος Κορμάς, αναφέρθηκε στο Real Estate ως «μια από τις ατμομηχανές ανάπτυξης της οικονομίας στην Ελλάδα». «Είμαστε σταθερά σε φάση ανόδου. Ουδείς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγέθη, όταν ένα στα δύο δάνεια βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει αυτή τη δευτερογενή αγορά και έχει το know – how. Σχετικές εταιρείες θα δημιουργηθούν και επεκταθούν μέσα από αυτήν την κρίση» είπε.
«Ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση του κόστους κατασκευής, αλλά είναι ένα “καταφύγιο” τα ακίνητα, ακόμα και εν μέσω πολέμου. Η καταναλωτική ζήτηση θα πέσει, καθώς θα πέσει το εισόδημα» ανέφερε ακόμα, ενώ πρόσθεσε: «Σε μια “μπαρουτοκαπνισμένη” οικονομία όπως η ελληνική που έχει κάνει τις ασκήσεις της, σίγουρα η αύξηση σε πρώτες ύλες δημιουργεί ένα θέμα στις κατασκευές. Όποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να πάρει leverage, η τράπεζα είναι εκεί για να τον χρηματοδοτήσει».
Ο γενικός διευθυντής της Q Real Estate Services, Γιώργος Μαντζαβινάτος, τόνισε: «Οι δικές μας αποδόσεις έχουν ακόμα το περιθώριο, ώστε να μπορέσουν οι ξένοι επενδυτές να έχουν απόδοση. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο χάρτης της κτηματαγοράς περιμένουμε στα επόμενα έτη ότι θα υπάρχει μια μεγάλη προσφορά ακινήτων στην ελληνική αγορά».
Αναφερθείς στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αναμονής των επενδυτών λόγω του πολέμου, όμως υπάρχει και συνεχίζεται το ενδιαφέρον. Νομίζω ότι μετά και από την κατάπαυση του πυρός θα αλλάξουν τα πράγματα. Περιμένουμε να δούμε το invenstment interest».