του Νίκου Κωτσικόπουλου

Ξαναβρίσκουν τα πατήματά τους το ΧΑ οι ελληνικές τράπεζες (και οι ευρωπαϊκές επίσης) που χτυπήθηκαν αδίκως λόγω του ότι είναι τράπεζες και μόνον, σε αντίθεση με funds και τράπεζες στην Ευρώπη όπου κάποιοι έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse και κουρεύονται ολοσχερώς, ενώ ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δεν έχει ούτε αυτό, ούτε άλλα προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι οι ελληνικές τράπεζες που έχουν μετρημένη και απολύτως ισορροπημένη μικρή έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, είναι μάλιστα κερδισμένες τις τελευταίες ημέρες και σήμερα ακόμα περισσότερο από το ράλι των ελληνικών ομολόγων.

Έτσι αντιδρά θετικά το ΧΑ και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ισορροπούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι αγορές, μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κινούνται ανοδικά.

Στην φάση της πτώσης ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά έβγαλαν στο ΧΑ οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ και στη συνέχεια με οδηγό τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αντέδρασαν ανοδικά όλες οι τράπεζες που ηγούνται τώρα της ανοδικής αντίδρασης όλες ανοδικά χωρίς εξαίρεση και με θετικό πρόσημο και το μεγαλύτερο τζίρο να πραγματοποιείται κατά σειρά σε Alpha, Πειραιώς, Eurobank, ETE, OTE και Μυτιληναίο.

Πως αντιδρούν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές

Στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Deutsche Bank από τα χαμηλά των 8,31 ευρώ κινείται τώρα στα 9,32 ευρώ με πτώση μόλις 0,13% της UBS με άνοδο 5,20% στα 18 φράγκα από χαμηλό 14,38 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης.

Επίσης η μετοχή της Credit Agricole κινείται τώρα με άνοδο 0,18 στα 10,01 ευρώ από πτώση μέχρι τα 9,54 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Credit Suisse ξεκίνησε «κουρεμένη» μετά το deal αλλά στα 0,87 φράγκα με πτώση 53,5% είναι καλύτερα από το χαμηλό της ημέρας στα  0,68 φράγκα και ασφαλώς υπερτιμημένη τώρα έναντι της τιμής που έγινε το deal. Μάζεψε την πτώση και η μετοχή της HSBC στο Λονδίνο.