Η έρευνα CFO SURVEY 2022 της IWG καταγράφει τους προβληματισμούς των οικονομικών διευθυντών (CFO) παγκοσμίως, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και οι φόβοι για ύφεση διαφαίνονται, οι Οικονομικοί Διευθυντές προσανατολίζονται στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους με το 80% να θεωρεί την υβριδική εργασία ως μία λύση.

Η ετήσια έρευνα CFO της IWG δείχνει ότι η μείωση του κόστους βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Το 91% των ανώτερων οικονομικών στελεχών πιστεύουν ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη και πάνω από το ένα τρίτο (36%) την αναμένει έως το τέλος του 2022, με το 97% ήδη να προχωρά σε μείωση κόστους κατά 10%.

Ως εκ τούτου, η προσοχή στρέφεται στους τομείς στους οποίους οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να προσαρμόζουν τις δαπάνες τους. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει η χρήση του γραφειακών χώρων, με την έρευνα του 2022 να αποκαλύπτει ότι οι CFO βλέπουν την υβριδική εργασία ως έναν τρόπο για να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνουν πολλά οφέλη για τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις τους.

Περικοπή των δαπανών για γραφειακούς χώρους 

Με ανεξάρτητη έρευνα που αποκαλύπτει ότι η υβριδική εργασία θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις περισσότερα από 11.000 δολάρια ανά εργαζόμενο ετησίως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 82% των CFO πιστεύουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα πιο προσιτό επιχειρηματικό μοντέλο. Ο χώρος γραφείων είναι ένας σημαντικός τομέας όπου οι εταιρείες επιδιώκουν να κάνουν εξοικονόμηση πόρων, με ευέλικτες πρακτικές εργασίας που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να περιορίσουν σειρά των εξόδων που σχετίζονται με εγκαταστάσεις πλήρους απασχόλησης.

Μεταξύ των παγκόσμιων CEO του Fortune 500, το 74% δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους χώρους γραφείων, με τα δύο τρίτα (65%) των CFO να στοχεύουν σε μείωση δαπανών εγκαταστάσεων άνω του 10% ετησίως. Και η λύση; Υβριδική λειτουργία, σύμφωνα με το 80% των CFO που ερωτήθηκαν. Αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα στις ΗΠΑ, που διεξήχθη από τον πάροχο λογισμικού στο χώρο εργασίας Robin, η οποία διαπίστωσε ότι το 83% των στελεχών αναμένει ότι η υβριδική εργασία θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους και ότι το 60% σχεδιάζει να μειώσει τους ιδιόκτητους χώρους γραφείων του κατά 50% ή και περισσότερο.

Η εταιρεία τεχνολογίας Cisco έκανε ακριβώς αυτό, προχωρώντας σε υβριδικό μοντέλο εργασίας  πριν από πέντε χρόνια και μείωσε το 50% το αποτύπωμά της σε ακίνητα, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον χώρο γραφείων αναποτελεσματικά, αλλά με την περικοπή των προϋπολογισμών, είναι λογικό ότι το κόστος που σχετίζεται με αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πράγματι, το 39% των CFO σκέφτεται τώρα να μετακομίσει εξ ολοκλήρου σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων και το 50% αναφέρουν ότι έχουν ήδη εγγραφεί για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ή κοινόχρηστους χώρους εργασίας.

Όλοι επωφελούνται

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ευελιξία – ιδιαίτερα σημαντική ενόψει της οικονομικής αβεβαιότητας. Η ενσωμάτωση των ευέλικτων χώρων εργασίας στη στρατηγική των επιχειρήσεων, σημαίνει  ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται πλέον να είναι εγκλωβισμένες σε μακροχρόνιες συμβάσεις και μπορούν να αυξομειώσουν τους γραφειακούς χώρους που χρειάζονται ή ακόμα και να αλλάξουν τοποθεσίες.

Αλλά οι επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που επωφελούνται – είναι επίσης ένα μοντέλο εργασίας που προτιμούν οι εργαζόμενοι. Από τους CFO που συμμετείχαν στην έρευνα, το 53% είπε ότι πιστεύει ότι οι εργαζόμενοί τους προτιμούν την υβριδική εργασία και το 87% συμφωνεί ότι προσφέρει στους εργαζόμενους έναν πιο προσιτό τρόπο ζωής εν μέσω της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα τον μήνα από την μείωση των μετακινήσεων τους είτε με τα μέσα συγκοινωνίας είτε με το αυτοκίνητο. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η έρευνα δείχνει ότι το 77% των εργαζομένων λέει ότι ο χώρος γραφείου κοντά στο σπίτι είναι απαραίτητος για την επόμενη δουλειά τους.

Αντιμετωπίζοντας την καταιγίδα

Η οικονομική αναταραχή βρίσκεται μπροστά και με την εξοικονόμηση κόστους στο προσκήνιο των CFO, η IWG αναμένει ότι η ζήτηση για υβριδική εργασία θα συνεχίσει να επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο. Έχοντας αυτό υπόψη, η IWG θα ανοίξει 1.000 νέους χώρους τον επόμενο χρόνο σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους θα βρίσκονται σε αγροτικές και προαστιακές τοποθεσίες – ανταποκρινόμενη στην αύξηση κατά 36% των αιτημάτων για χώρους γραφείων πέρα ​​από τα κέντρα των πόλεων από τον Ιανουάριο.

«Η υβριδική εργασία βοηθά τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ανθεκτικές, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της IWG, Mark Dixon. «Όχι μόνο υποστηρίζει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ευημερία των ομάδων τους, αλλά παρέχει ουσιαστική ώθηση στο τελικό αποτέλεσμα μιας εταιρείας».

Έτσι, με το υβριδικό μοντέλο, η απειλή της ύφεσης φαίνεται ότι θα δει πολλές περισσότερες επιχειρήσεις να καρπώνονται τα οφέλη αυτού του τρόπου εργασίας. Καθώς το κόστος διαβίωσης διογκώνεται, αυτό θα είναι μια νίκη για τους εργαζόμενους εξίσου με τις επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ