του Βάιου Κρόκου
Ίσως ήταν από τις λίγες φορές που προγραμματικές θέσεις κόμματος – δυσάρεστες για μη ευήκοα ώτα – εκφράστηκαν σε όλους τους τόνους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ο λόγος για το Ασφαλιστικό και τα σχέδια της νέα κυβέρνησης γύρω από τα επιμέρους κρίσιμα ζητήματα.
Ο Υπουργός Εργασίας, πλέον, κ. Γιάννης Βρούτσης έχει μπροστά του έναν ιδιαίτερα ανηφορικό δρόμο καθώς ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό αποτελούν πάντα μια «βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια μιας κυβέρνησης και της προσωπικής πορείας του εκάστοτε Υπουργού. Ωστόσο, η διάθεση για σοβαρές τομές από την νέα ηγεσία έχει εκφραστεί πολλάκις, και η αγορά έχει λάβει τα μηνύματα, αναμένοντας τα επόμενα βήματα.
Η παρουσία του Γ. Βρούτση βέβαια στο εν λόγω Υπουργείο δεν πέφτει σαν «κεραυνός εν αιθρία». Απεναντίας, διετέλεσε υπουργός Εργασίας επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και θεωρείτο εδώ και καιρό από τους πιο έμπειρους στο έμψυχο δυναμικό της ΝΔ για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.
Ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό θα είναι υψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ιδιαίτερη έμφαση, αρχικά, στο ρόλο των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.
Φυσικά, ο ασφαλιστικός κλάδος προσμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλο το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού γύρω από τις συντάξεις, την υγεία και το ζήτημα των φυσικών καταστροφών για το οποίο έχει γίνει εκτενής δουλειά και με κατατεθειμένες προτάσεις από την ΕΑΕΕ για νέες δράσεις και συμπράξεις (ΣΔΙΤ).
Όπως έχουν επισημάνει αρκετές φορές στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε αρκετά σημεία. Τόσο για την διεύρυνση των εργασιών και της παραγωγής στον κλάδο, όσο και ώστε να υπάρξουν εν τέλει επιπλέον οφέλη και υπηρεσίες για τον πολίτη.
Διαβάστε: Ασφαλιστική αγορά: Μετεκλογικές προσδοκίες
Υπενθυμίζεται πως, συνοπτικά, οι προτάσεις της ΝΔ υποστηρίζουν το μεικτό σύστημα των τριών πυλώνων:
– Ο 1ος πυλώνας να είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός
-Ο 2ος πυλώνας να έχει χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικού συστήματος με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, ξεκινώντας ωστόσο με τους νέους ασφαλισμένους.
-Ο 3ος πυλώνας να είναι προαιρετικός, και βέβαια ιδιωτικός και κεφαλαιοποιητικός. Στόχος του, είναι να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το τέλος του εργασιακού βίου του πολίτη. Οι εισφορές σε αυτόν θα πρέπει να είναι αφορολόγητες και το ύψος τους να καθορίζεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο.
Ενδεικτική ήταν η ομιλία του κ. Βρούτση, ένα μήνα περίπου πριν τις εθνικές εκλογές και λίγο μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στο πλαίσιο του 12th Insurance Conference.
Σε θέματα γύρω από το ασφαλιστικό και τον ιδιωτικό τομέα, επεσήμανε τις παραπάνω θέσεις για τους 3 πυλώνες.
« Σήμερα τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού δεν είναι ευχάριστα. Έχουμε ένα σύμπλεγμα από προβλήματα, όπως την χαοτική κατάσταση μέσα στον ΕΦΚΑ, όπως με τα ζητήματα των προϋπολογισμών (προϊόν αλχημείας όπως είπε) και τις εκκρεμείς συντάξεις, πάνω από 250. 000 χιλιάδες, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ…», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Έκανε λόγο για τις εξοντωτικές εισφορές και γενικότερα το ύψος του μη μισθολογικού κόστος ή τον χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που τον κάνει να μην είναι δίκαιο και ελκυστικό.
Όπως είχε τονίσει ο κ. Βρούτσης το ασφαλιστικό πρόβλημα μετατράπηκε σε φορολογικό πρόβλημα, προμηνύοντας τότε πως η ΝΔ έχει σχέδιο για αντιμετωπισθεί ο «μόνιμος βραχνάς που αποτελεί βάρος και δημιουργεί αδικίες στην αγορά.
Εκτενής ήταν και η αναφορά για τον 2ο και 3ο πυλώνα με τους οποίους θα μπορέσουν να λάβουν χώρα εργασίες ώστε η ελληνική ασφαλιστική αγορά να μπορέσει να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό Μ.Ο αλλά και την δημιουργία πλούτου, ευκαιριών και νέων θέσεων εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως διαμηνύει η νέα κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες αναμένεται εντατική δουλειά σε όλους τους τομείς, με την ασφαλιστική αγορά να ευελπιστεί πως από ένα από τα πρώτα νομοθετήματα να αφορά κάτι από τα πάγια αιτήματα του κλάδου.
Όπως ανακοινώθηκε επίσης, χθες, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης αναλαμβάνει ο κ. Νότης Μηταράκης, ενώ υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης η κα Δόμνα Μιχαηλίδου.
Στο 12th Insurance Conference το παρόν είχε δώσει και ο κ. Μηταράκης ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη η χώρα να είναι business friendly, μιλώντας επίσης για τον 2ο και 3ο πυλώνα συναρτήσει και των δεδομένων που υπάρχουν στην Ε.Ε. Παράλληλα, εξήγησε πως το ασφαλιστικό σύστημα που προκρίνει η ΝΔ έχει ως στόχο να βασίζεται στις καλύτερες πρακτικές των δυτικών οικονομιών.
Στόχος είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, με δυνατότητα αύξησης των συντάξεων στο μέλλον σε πλήρη συνάφεια πάντα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Βασική προτεραιότητα είναι επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και αύξηση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων.
Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις τουν νέου υφυπουργού Εργασίας στο παρακάτω βίντεο