Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε κατά τη διάρκεια του 4th Summit o κ. Άγγελος Αγγελίδης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Melfin Α.Ε. & EDS Α.Ε. και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ).

Ο κ. Αγγελίδης ξεκίνησε με μια διαπίστωση, ότι η δραστηριοποίηση τη αγοράς των servicers επιτάχυνε την τελευταία περίοδο, καθώς έχει διευθετήσει χαρτοφυλάκια 120 δις ευρώ, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο τα χαρτοφυλάκια που διευθετήθηκαν ανέρχονται σε 45 δις ευρώ. 

NPLS_22_Institutional Greeting: Angelos Angelidis, President BoD, Melfin S.A. & EDS S.A. – President BoD, ESEDA from ethosMEDIA SA on Vimeo.

 

Κατά τον κ. Αγγελίδη πλέον υπάρχει ένα σαφέστατο, πιο έμπειρο οικοσύστημα διαχείρισης των NPL. Το οικοσύστημα αυτό “ανεβάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον”. 

Όπως είπε ο πρόεδρος της Melfin S.A. & EDS S.A. και της ΕΣΕΔΑ, οι εταιρείες ΕΣΕΔΑ απασχολούν σήμερα 1.000 καλά καταρτισμένους υπαλλήλους. “Επικοινωνούμε με τους δανειολήπτες και βρίσκουμε έπειτα από επεξεργασία όλων των δεδομένων λύσεις συμβατές με την δυναμική δανειοληπτών”.

Ο ίδιος, ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της δραστηριοποίηση της ΕΣΕΔΑ “ασχολούμαστε με ρυθμιστικά θέματα, ζητήματα δευτερογενούς αγοράς, passporting για τους servicers”.

Κατά τον κ. Αγγελίδη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε νέες συνθήκες και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις μέρες μας λειτουργεί αποτρεπτικά για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με δεδομένη τη αβεβαιότητα αυτή, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημιουργία νέων NPLs.

Έκανε δε λόγο για αυξημένη πίεση στα νοικυριά και τις επιχειρήσεις καθώς:

-Βγαίνουν απο τα προγράμματα επιδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων -Γέφυρα 1 και 2 – και μπαίνουν στην περίοδο της υποχρεωτικής καταβολής των δόσεων

-Οι επιχειρήσεις μετά τον Ιούνιο θα πρέπει να προβούν στην επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών που ανέρχονται σε 3 δις ευρώ.

-Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές

-Σύντομα αναμένεται να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια φόρους της φετινής χρονιάς

Η εμπειρία έχει δείξει σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη ότι οι προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώνονται ως εξής:

Προηγούνται οι λογαριασμοί και ακολουθούν οι δανειακές υποχρεώσεις, κι έπειτα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπόλοιπες οφειλές.

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αγορά REO, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν κλάδο όπου παρατηρείται επίσης μεγάλη κινητικότητα, προσφέροντας μια ολιστική λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here