*της Αγγελικής Αρκάδη, General Director AEK FC-UEFA Main Contact

Η συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει την ανάγκη γρήγορης εξέλιξης και στον χώρο του αθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι έχει συντελεστεί πρόοδος, με την πάροδο των χρόνων, σε σχέση με το καθεστώς που επικρατούσε στο παρελθόν. 

Ως γυναίκα που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μια που ο ρόλος του ποδοσφαίρου δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις γραμμές ενός γηπέδου, είναι το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη, αλλά και ένα μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο, που συγκινεί δισεκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας, θεωρώ ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τη γυναικεία κοινωνική επιχειρηματικότητα ώστε να αναδεικνύει παράλληλα και όλα όσα μοναδικά ιδεώδη ο αθλητισμός πρεσβεύει. 

Αυτό επεδίωκα και στο παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο επιδιώκω σήμερα, μια που και οι διεθνείς πρακτικές των προηγμένων ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκών συλλόγων το επιτάσσουν και αποτελούν οδηγό και στη χώρα μας. 

Το sports management είναι, πλέον, μια πολύ δυναμική επιστήμη, που εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό σε κάθε επίπεδο και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να ακολουθήσουμε, αν επιθυμούμε, να προσφέρουμε έργο, να πετύχουμε και να έχουμε διάρκεια με θετικό αποτύπωμα στον χώρο. 

Οι ηγετικές ικανότητες των γυναικών και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθούν θεωρώ ότι πρέπει να χαρακτηρίζονται από όραμα, διορατικότητα, δικαιοσύνη, εντιμότητα και διαπραγματευτικές ικανότητες στη λήψη αποφάσεων, με στόχο να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παντός είδους βιωσιμότητα της εταιρείας αλλά και στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού της αντίκτυπου, ιδιαίτερα στον χώρο του αθλητισμού σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο χώρο, αφού ο αθλητισμός είναι μοναδικός, εμπνέει, ενώνει και δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα. 

Η καθιέρωση σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο δεν είναι εύκολη. Απαιτεί υπομονή και χρόνο, επιβάλλει εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση. Αυστηρότητα με τον εαυτό μας, αυτοκριτική στα λάθη μας και όχι μετάθεση ευθυνών. Συνεργασία, τόλμη και ανάληψη ευθυνών, ιδιαίτερα στα δύσκολα. Αυτοπεποίθηση βασισμένη στη γνώση, ψυχραιμία και επίδειξη σεβασμού προς όλους. 

Με τον τρόπο αυτό η γυναίκα χτίζει την προσωπικότητά της, εμπνέει και παράλληλα δημιουργεί έργο. Είναι δεδομένο ότι θα αναγνωριστεί η δουλειά της και θα έχει πετύχει την εξάλειψη κάθε προκατάληψης που έχει σχέση με το φύλο της. 

Με την προσωπικότητά της η γυναίκα, ακόμη κι αν αντιμετωπίσει μια ρατσιστική συμπεριφορά εξαιτίας του φύλου της, θα την ξεπεράσει, γιατί όντως δεν υπάρχει η ίδια προκατάληψη που υπήρχε στο παρελθόν. 

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς μέσα στην κοινωνία είναι αλληλένδετες και τα οφέλη πολλαπλά για την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Η κ. Αρκάδη κατέχει τις παρακάτω ιδιότητες: Μέλος του European Club Association (ECA) Marketing and Commercial Working Group, MBA Sports Management Professor, Member of the Advisory Council-Deree School of Business and Economics, Member of ICC Women Hellas-Sports and Civilization Clusters. 

Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει: Member of UEFA Venue Directors (2002-2004) in European Champions League Competitions, Venue Media Manager in Football, Olympic and Paralympic Games of Athens 2004, Member of the Local Organizing Committee of the UEFA Champions League Final, Athens 2007.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Women in Business/Κυρέλα Πέτρου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here