Αποκαλυπτικά για την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων καταναλωτών, λόγω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, είναι τα ευρήματα της European Consumer Payment Report 2023 που διεξήγαγε η Intrum σε 20.000 καταναλωτές από 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Βάσει αυτών, το 35% των Ευρωπαίων έχει παραλείψει τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες, με έναν στους τρεις να αισθάνεται λιγότερες ενοχές γι’ αυτό σε σχέση με το παρελθόν. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 54% και είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά τη Νορβηγία, με 57%. «Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μία ‘σκοτεινή’ εικόνα, αναφορικά με την ευημερία των Ευρωπαίων καταναλωτών που βιώνουν το διπλό σοκ της αύξησης των επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού. Με τα προσωπικά τους οικονομικά υπό πίεση, περισσότερο από το 1/3 (35%) των καταναλωτών παραδέχονται ότι δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό στην ώρα τους τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2019, οπότε και η Intrum ξεκίνησε την επίμαχη έρευνα», επισημαίνεται. 

Όσον αφορά στους λόγους πίσω από την παράλειψη των πληρωμών, ο κυριότερος είναι η έλλειψη των χρημάτων (43%). Ωστόσο, όπως αναφέρει η Intrum, ένας στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα (31%) δηλώνει ότι αισθάνεται λιγότερες ενοχές σε σχέση με το παρελθόν. «Το συγκεκριμένο εύρημα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποφυγή μιας πληρωμής είναι ένα φυσικό επακόλουθο και μία αναγκαία συνθήκη, δεδομένου του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος», προστίθεται.

Εξ άλλου, ο μισός πληθυσμός έχει υποστεί μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ ένας στους πέντε δεν έχει αποταμιεύσεις. Όπως αναφέρεται, «το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών έχει μείνει στάσιμο ή και μειώθηκε, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος δανεισμού εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, ένας στους πέντε (20%) παραδέχεται ότι δεν έχει αποταμιεύσεις και ένα επιπλέον 17% έχει εξοικονομήσει εισόδημα για λιγότερο από ένα μήνα. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις καταναλωτές (78%) μπορεί να απαιτήσουν αύξηση μισθού από τον εργοδότη τους εφέτος, ενώ το 41% ​​αναμένει να λάβει επιπλέον πίστωση για να τα βγάλει πέρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ