Δημήτρης Μαλλάς
Διάβαζα πριν από μερικές ημέρες την είδηση για την εξαγορά από το Facebook μίας ισραηλινής startup εταιρείας, ονόματι Redkix, η οποία έχει αναπτύξει μία εφαρμογή που συνδυάζει emails και ομαδικά μηνύματα και θεωρείται εξαιρετική για λύσεις συνεργασίας σε επιχειρήσεις. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά εκτιμάται ότι όταν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι πηγές αναφέρουν ότι κινείται κάτω από τα 100 εκατ. δολάρια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε αυτά τα επίπεδα. Για τα δεδομένα του ισραηλινού startup οικοσυστήματος, τα 100 εκατ. δολάρια δεν είναι τεράστιο. Έχουν υπάρξει πολλά μεγαλύτερα exits. Αλλά σε κάνει να αναρωτιέσαι πότε θα έχουμε ένα exit σε ελληνικό startup με το τίμημα να κινείται σε τριψήφια επίπεδα όσον αφορά στα εκατομμύρια.
Ενδεχομένως να πει κανείς ότι έχουν υπάρξει μεγάλα exits από ελληνικά startups και να εννοούν την Taxibeat ή την Innoetics που κινήθηκα σε επίπεδα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν και ορισμένα πιο μικρά, όπως αυτά της Avocarrot, του efood ή της Bugsense. Και τα τιμήματα να ήταν αρκετά καλά για τις αποτιμήσεις των συγκεκριμένων εγχειρημάτων αλλά για τα διεθνή δεδομένα, δεν είναι υψηλά, αλλά κινούνται στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς.
Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο exit είτε υπό τη μορφή εξαγοράς είτε υπό τη μορφή εισαγωγής σε διεθνή χρηματιστήριο που να βάλει την Ελλάδα και το οικοσύστημα που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης στον παγκόσμιο χάρτη. Θα ήταν κάτι που θα έδινε επιπλέον ώθηση σε όλη αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, καθώς αν υπάρξει ένα τέτοιο exit τότε πολλά διεθνή funds να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τη χώρα μας.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι καθώς το οικοσύστημα «ωριμάζει» και εμφανίζονται startups με πολλές προοπτικές, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν στην «εκτόξευση» ενός εγχειρήματος
Υπάρχουν, όμως, εταιρείες που θα μπορούσαν να κάνουν «έξοδο» σε τριψήφια νούμερα; Υπάρχουν, αλλά είναι λίγα και ένα ζήτημα είναι πως έχουν πλέον μεταφέρει την έδρα τους εκτός Ελλάδας αν και διατηρούν εδώ το μεγαλύτερο κομμάτι όσον αφορά την έρευνα και ανάπτυξη και απασχολούν και αρκετούς εργαζόμενους.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι καθώς το οικοσύστημα «ωριμάζει» και εμφανίζονται startups με πολλές προοπτικές, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν στην «εκτόξευση» ενός εγχειρήματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση startups που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης τους, αλλά τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια της τάξεως των 5-10 εκατ. ευρώ για να κάνουν το επόμενο βήμα, το αποκαλούμενο scale up. Η Redkix, για παράδειγμα, είχε πάρει χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων καθώς στο Ισραήλ έχουν ενεργοποιηθεί πολύ επενδυτικά funds, κυρίως από τις ΗΠΑ, που έχουν δει ότι υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του Equifund, στο αποκαλούμενο scale up funding δείχνει να υπάρχει ένα κενό στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, θα μπορούσαν να καλύψουν οι εγχώριες τράπεζες αν αποφασίσουν να κινηθούν πιο δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επίσης θα μπορούσε να καλυφθεί από ξένα funds. Αλλά για να έρθουν αυτού του τύπου τα ξένα funds θα πρέπει να δουν ότι υπάρχουν προοπτικές. Και για να τις δουν θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 1-2 καλά παραδείγματα «εξόδων». Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε σύντομα ένα exit της τάξεως των 100 και άνω εκατομμυρίων δολαρίων.