Στα υψηλά 13ετίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε η είσοδος μετοχών του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξέλιξη που συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του επενδυτικού προϊόντος. Την ίδια μέρα συνέβη και το «βραχυκύκλωμα» με τη ΔΕΗ, μετά από άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η επιχείρηση παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς πουλώντας ενέργεια κάτω του κόστους, αποκλείοντας ανταγωνιστές. 

Εξελίξεις που λειτούργησαν αντίρροπα, με «απογείωση» για τη μετοχή του αεροδρομίου και “black out” για τον τίτλο της ΔΕΗ, σε μια συγκυρία στην οποία κυρίως θεσμικά χαρτοφυλάκια είχαν ενισχύσει σημαντικά τις θέσεις τους στο ενεργειακό «χαρτί». 

Έως 15,8% υψηλότερα κινείται η μετοχή του ΔΑΑ, έως 7,25% χαμηλότερα της ΔΕΗ –στο μέσον της συνεδρίασης της Τετάρτης–, καθώς, στη μεν πρώτη, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων έσπευδαν να «χτίσουν θέσεις», λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού που έλαβαν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, στη δε δεύτερη, ενεργοποιήθηκαν άμεσα/αντανακλαστικά-πωλήσεις, και μάλιστα με επιθετικό τρόπο. 

Πέραν των όσων διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Κλάδος-οδηγός είναι ο τραπεζικός, με υπεραπόδοση για τον ΔΤΡ σε τεράστιο premium συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συνακόλουθα ομίλων και επιχειρήσεων με ισχυρά οικονομικά μεγέθη 2023 και ευοίωνες εκτιμήσεις για το 2024. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στις τρεις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της εισαγωγής /διαπραγμάτευσης των 90 εκατ. μτχ του ΔΑΑ αυξήθηκαν, θεαματικά, αξία συναλλαγών και τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών. 

Ειδικότερα, στο τριήμερο 2-6 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή, συναλλαγές αξίας 138,1 εκατ. σε ανοδική συνεδρίαση, με 15,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες εντολές και 60 εκατ. σε μόλις τρεις μετοχές, της Alpha Bank, της Εθνικής και της Πειραιώς. Συναλλαγές αξίας 145,5 εκατ. πραγματοποιήθηκαν, τη Δευτέρα, σε ανοδική συνεδρίαση, με 24,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες εντολές και 75 εκατ. συναλλαγών σε τέσσερις μετοχές, της Eurobank, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Alpha Βank. 

Τάση που συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Τρίτης, ως απόρροια νέων, αυξημένων εισροών, με αποτέλεσμα τζίρο 178 εκατ., με 48,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και 87 εκατ. σε 4 μετοχές, της Eurobank, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Alpha Βank. 

Πρακτικά, στην αγορά έχουν τοποθετηθεί «ισχυρά χέρια» με διψήφια απόδοση (υπεραξίες) μέχρι και την Τρίτη. Συνεπώς, είναι φυσιολογική η διόρθωση της Τετάρτης, καταρχάς βραχυπρόθεσμα, σε κλείσιμο εβδομάδας, θα πρέπει βέβαια να αποσαφηνιστεί η τάση για ΔΑΑ και ΔΕΗ ενόψει όσων ακολουθούν. Με κύριο ορόσημο τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ημέρας στην οποία η Πειραιώς έχει επισπεύσει την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023. 

Από το ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ