Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας προχώρησε ο οίκος Fitch κίνηση που όπως σημειώνει αντανακλά κυρίως βελτιώσεις στα επιμέρους πιστωτικά προφίλ τους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας υγιών κερδών, της ολοκλήρωσης των περισσότερων εκκαθαρίσεων στα προβληματικά δάνεια, της ενίσχυσης των κεφαλαιακών θέσεων και της σταθερής χρηματοδότησης με βάση τις καταθέσεις.
Οι αναβαθμίσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως αντικατοπτρίζεται στην ανοδική αναθεώρηση της βαθμολογίας αξιολόγησης λειτουργικού περιβάλλοντος από τη Fitch σε «bbb-»/σταθερό από «bb+»/Θετικό.
Ο Fitch αναμένει επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη 2,3%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, το 2025 και το 2026, λόγω των αυξήσεων των πραγματικών μισθών, της μείωσης της ανεργίας και των σταθερών επενδύσεων. Η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης αντισταθμίζει σε γενικές γραμμές τους εξωτερικούς κινδύνους.
Η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υγιή λειτουργικά κέρδη το 2025-2026 παρά την πτώση των επιτοκίων, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, και των χαμηλότερων πιστωτικών ζημιών.
Αναμένουμε ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τέσσερις τράπεζες θα μειωθεί στο 2,5% κατά μέσο όρο έως το τέλος του 2026. Η αντιμετώπιση των απομειωμένων δανείων που τιτλοποιούνται από τράπεζες και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης προχωρά πιο αργά από ό,τι περιμέναμε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης των τραπεζών είναι σε ομόλογα υψηλής κρατικής εγγύησης, γεγονός που μετριάζει τους κινδύνους, γράφει ο οίκος.
Τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας θα παραμείνουν ικανοποιητικά καθώς η δημιουργία κερδών θα απορροφήσει τις επιπτώσεις της αύξησης των δανείων, των προγραμματισμένων εξαγορών για τη βελτίωση της διαφοροποίησης των εσόδων καθώς και την αύξηση των μερισμάτων. Η εκτίμησή μας αντικατοπτρίζει επίσης επιτάχυνση της αποαναγνώρισης αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου από το εποπτικό κεφάλαιο των τραπεζών τα επόμενα χρόνια γράφει.
Αναβαθμίσαμε τις Αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας κατά μία βαθμίδα σε ‘BBB-‘/Σταθερό από ‘BB+’/Θετικό, και εκείνες της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ‘BB+’/Θετικό από BΒ/Θετικό, σημειώνει.
Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής περιορίζονται από την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα της Ελλάδας και την εκτίμησή μας για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, σημειώνει. Οι θετικές προοπτικές για την Πειραιώς και την Alpha αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα κεφαλαιακά τους βάρη από προβληματικά δάνεια.