Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία, για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας παρά το lockdown. Η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3% (σε ετήσια βάση), ενώ το ΑΕΠ ενισχύθηκε το πρώτο τρίμηνο (2021) 4,4% έναντι του τέταρτου τριμήνου (2020). Αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη, “ανάσα” από τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ (την Παρασκευή, 04/06) επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούν, πως η ελληνική οικονομία έχει αντοχές.
Η ουσία είναι, πως οι δυσοίωνες προβλέψεις (όπως είχαν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό -στα τέλη Νοεμβρίου- όταν ακόμη δεν ήταν γνωστό πως το “κλείσιμο” της οικονομίας θα έφτανε μέχρι τον Απρίλιο) σταδιακά περιορίσθηκαν. Χρήζει αναφοράς, πως η Εθνική, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εξετάζοντας πρόσφατα στοιχεία, είχε υποστηρίξει πως υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ μικρότερη του 7,5% (ετησίως).
Θα σταθώ σε 3-4 παραμέτρους, που καταδεικνύουν την αλλαγή τάσης.
Το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε από την αύξηση των επενδύσεων, που περιόρισε την αρνητική επίδραση από τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.
Αρα, πιθανά, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο να είναι καλύτερα λόγω περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ενισχύθηκαν 8,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 13,4% (σε σχέση με το Q1/20), όμως αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγαθών (8,2%), ενώ μειώθηκαν των υπηρεσιών ( 38,7%). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 5%, με μείωση και των αγαθών (3%) και των υπηρεσιών (9,2%).
Να δούμε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία, μεγέθη και στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) γιατί διαφαίνεται αλλαγή μοντέλου. Εάν όντως συμβαίνει (θα φανεί με δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο) θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ενθαρρυντική έκπληξη, λοιπόν, από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που όμως για κάποιον ο οποίος παρακολουθεί -εκ του σύνεγγυς- την χρηματιστηριακή αγορά θα έβλεπε, πως οι 10-15 μεγάλοι όμιλοι της χώρας αλλά και 5-10 ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις είχαν καλό έως πολύ καλό πρώτο τρίμηνο. Πρακτικά η “δύναμη πυρός” της εγχώριας επιχειρηματικότητας (που καλύπτει το, σχεδόν, 70% των θέσεων εργασίας/τζίρων κ.λ.π) παρουσίασε ένα πρώτο τρίμηνο (2021) καλύτερο από το τέταρτο τρίμηνο (2020). Πράγματι η εγχώρια επιχειρηματικότητα, αυτή που επιβίωσε και μεγεθύνθηκε στην διάρκεια της πρωτοφανούς “μνημονιακής” κρίσης της χώρας μας, ανέπτυξε “αντισώματα” που της επιτρέπουν να βγαίνει από την νέα κρίση (λόγω Covid-19) είτε με απώλειες συγκριτικά μικρότερες από άλλες χώρες/ανταγωνιστές ή ακόμη και με περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών. Λίγο καλά να πάει ο τουρισμός (ένα 40% του 2019) και τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) μπορεί να εκπλήξουν ακόμη πιο ευχάριστα.
Μακάρι!
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 8/06/2021