Γράφει η ‘’ξενοδόχος’’
- «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση στοχοποίησης του ομίλου Radisson, ωστόσο θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ρύθμιση της αγοράς, η οποία πλέον δεν είναι καινούρια, υφίσταται εδώ και μία …15ετία και αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τζίρου της φιλοξενίας στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά.»
Τάδε έφη χθές από το βήμα της παρουσίασης για τη νέα πρωτοβουλία ‘’Στηρίζω Horeca’’ τη συμμαχία για την ένωση δυνάμενων στους κλάδους της φιλοξενίας και της εστίασης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος με αφορμή το νέο εγχείρημα του ομίλου Radissson στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη δημιουργία το 2023 του Radisson RED Mitropoleos Square Athens στην Πλατεία Μητροπόλεως.
Το συγκρότημα που θα προκύψει από τη μετατροπή υφιστάμενου κτιρίου γραφείων από το χαρτοφυλάκιο της Gnosis Development κατόπιν επένδυσης ύψους 30 εκατ. ευρώ θα συμπεριλαμβάνει 94 μικρά διαμερίσματα με κουζίνα, 150 τ.μ. χώρο συναντήσεων και γυμναστήριο.
Στο ισόγειο του κτηρίου θα βρίσκεται εστιατόριο με θέα την πλατεία, ενώ το πιο ελκυστικό κομμάτι του κτιρίου θα είναι το roof top bar – εστιατόριο του τελευταίου ορόφου με θέα την Ακρόπολη, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με καταξιωμένο chef.
Το έργο, σύμφωνα με τον όμιλο της Radisson που είναι από τους μεγαλύτερους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, με 9 διαφορετικά ξενοδοχειακά brands και περισσότερα από 1.600 ενεργά και υπό κατασκευή ξενοδοχεία σε 120 χώρες
- «έχει ως στόχο τη μετατροπή του ήδη υπάρχοντος κτιρίου γραφείων σε διαμερίσματα εκλεπτυσμένου design, με τη δυνατότητα παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών».
Οι αντιρρήσεις των ξενοδόχων
Για το τελευταίο θέτουν ευθέως θέμα ανταγωνισμού οι ξενοδόχοι, οι οποίοι μέσω του κ. Τάσιου δηλώνουν ‘’εξοργισμένοι’’ για τη μη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων
- «γιατί καμία κυβέρνηση δεν πήρε πρωτοβουλία ώστε να μπεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας για μία δραστηριότητα με πολύ σημαντικούς τζίρους και μερίδιο στον τομέα της φιλοξενίας. Η Πολιτεία δεν εισπράττει φόρο διαμονής από τους επισκέπτες των εν λόγω καταλυμάτων, δεν εισπράττεται ΦΠΑ, τα τέλη είναι μειωμένα γιατί δεν αφορούν ξενοδοχειακή δραστηριότητα όπως και ο ΕΝΦΙΑ».
Ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι η εν λόγω αγορά αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι του τουρισμού και γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους και κανόνες, σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις πλήτττονται από μεγάλα κόστη τόσο λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια όσο και στον τομέα των πρώτων υλών από τους προμηθευτές τους σε συνδυασμό και με τις πληθωριστικές πιέσεις που θα συνεχίσουν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα κόστη για τους ξενοδόχους συνεπάγονται μία αύξηση φέτος κατά 30%.
Επισημαίνεται εδώ ότι μέσα από την πρωτοβουλία ‘’Στηρίζω HORECA’’ ειδικά για τον κλάδο της διαμονής η πρόταση αφορά την επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015 – ή αλλιώς εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.