Παρουσιάστηκε το όραμα, το στρατηγικό σχέδιο και τα έως τώρα βήματα για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης».

Την παρουσίαση των επιμέρους τομέων του πλάνου ανάπτυξης έκαναν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης και ο συντονιστής-γενικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Χαλιορής, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand AE, η οποία εκπόνησε το ολοκληρωμένο Master Plan για το ΟΑΚΑ, και Χρήστος Χρηστακίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΟΑΚΑ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε αρχικά τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από πέρυσι προκειμένου να συντηρηθούν άμεσα οι παραμελημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, Ολυμπιακές και μη, που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ και κατόπιν επικεντρώθηκε στο ΟΑΚΑ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλήθος των δράσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του, έπειτα από 16 χρόνια, και στις μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες συμβαδίζουν και με το ήδη εκπονημένο Master Plan:

Στέγες Καλατράβα

Ενεργειακές Αναβαθμίσεις
Εγκαταστάσεις Τένις
Συνεργασία με Lamda Development (νέα πισίνα, ξενώνες)
Σπίτι του Χάντμπολ
Σπίτι Αθλητικών Ομοσπονδιών
Ανακατασκευή στίβων
Μουσεία
Εγκαταστάσεις ΕΟΚΑΝ
Εγκαταστάσεις ΕΚΑΕ
ΣΣΕ εργαζομένων

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν…

Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς.

Αρκετές, μάλιστα, δεν ανήκουν καν στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, το όραμα γι’ αυτές και για την ανάπτυξη του αθλητισμού, είναι ένα πολύ μεγάλο και απαιτητικό πρότζεκτ που τέθηκε από το Υπουργείο ως προτεραιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό: 

* Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων: 

Υπογράφη με την ΚΑΕ ΑΕΚ, το Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές Ομοσπονδίες, που κάνουν χρήση της εγκατάστασης, «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων». Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης! Σωστά διαβάζετε! 16 χρόνια μετά από τους Αγώνες στην Αθήνα το 2004. 

* Ολυμπιακό χωριό: εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των τριών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις.

Σήμερα, επιτέλους, το Ολυμπιακό Χωριό πέρασε στη ΓΓΑ, από τον ΟΑΕΔ όπου ανήκε για πολλά χρόνια. Ορίσαμε διοίκηση, η οποία προέβη στις απαραίτητες συντηρήσεις και προετοιμάζει πλάνο αξιοποίησής του. Παράλληλα, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας η σύσταση αυτοτελούς διοικητικού οργανισμού για τη διαχείριση ενός μεγάλου Ολυμπιακού ακινήτου που είχε οδηγηθεί σε μαρασμό.

* Στον Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση και η μόνη που πάσχιζε να το κρατήσει ζωντανό ήταν η Σκοπευτική Ομοσπονδία.
Σήμερα, έχει οριστεί διοίκηση, η οποία έχει μεθοδεύσει σειρά ζητημάτων που άπτονται των αδειοδοτήσεων και της συνολικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του.

* Παιανία – σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία. Είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια! Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Παιανίας και την Περιφέρεια Αττικής.
Ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδα οι μελέτες, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στις εργασίες ανακαίνισης και να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις στην αθλητική οικογένεια. Όσο πιο σύντομα μπορούμε.

* Σχιστό: παρέμενε αναξιοποίητη έκταση 115 στρεμμάτων. Τη μεταβιβάσαμε στον Δήμο Κορυδαλλού κατόπιν αιτήματός του, λύνοντας ουσιαστικά ένα ζήτημα που χρόνιζε από την δεκαετία του 1990, για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αθλητικό πολυκέντρο με τη συνεργασία της ΓΓΑ και της Περιφέρειας Αττικής που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.

“Επίσης, πολύ δυναμικές παρεμβάσεις εξελίσσονται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τόσο στις αθλητικές του εγκαταστάσεις όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, τις οποίες θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες σε ειδική Συνέντευξη Τύπου.

Θυμίζω ακόμα ότι και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, το οποίο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, από την εγκατάλειψη της προηγούμενης διοίκησης,  προχωρήσαμε με τη Lamda Development σε Μνημόνιο Συνεργασίας μέσα από το οποίο διασφαλίστηκε η κατασκευή πρότυπων αθλητικών χώρων στο Ελληνικό σε αντικατάσταση των υπαρχόντων. Έχει προχωρήσει σειρά παρεμβάσεων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργεία τους και να προετοιμάζονται κορυφαίοι αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και δεκάδες σωματεία και χιλιάδες κατοίκων της περιοχής.

Παρομοίως, μεγάλα άλματα προόδου έχουν πραγματοποιήσει στο σύνολό τους τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα”.

1. Στέγες Calatrava
Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών Calatrava καθώς και η προμελέτη συντήρησης δομικών κατασκευών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα συντήρησης αποδείχθηκαν πολύ πιο περίπλοκα από ό, τι εκτιμήθηκε αρχικά. Ήταν ζωτικής σημασίας να ελέγξουμε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα στατικής επάρκειας, κατασκευής και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν.

Τα επόμενα βήματα:
1. Εκπόνηση επιμέρους μελετών συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών
2. Έκδοση τευχών δημοπράτησης
3. Προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο της συντήρησης

2. Ενεργειακές Αναβαθμίσεις
Σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το οποίο κοστίζει περισσότερο από 4 εκ. € ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του, ή με άλλα λόγια 11.000 € ημερησίως!

Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση συνολικής – ολιστικής μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ύψους 10 εκ. € .

3. Εγκαταστάσεις Τένις
Προχωρήσαμε σε αξιοποίηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης του Τένις με τα δύο μεγάλα κεντρικά γήπεδα και τα 14 μικρότερα. Με διαδικασία και πλαίσιο διαφανές, διενεργήσαμε διαγωνισμό όπου πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Στάδιο 2020», μίσθωσε την εγκατάσταση και αυτό επέφερε αύξηση των εσόδων. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν, όρος που είχε περιληφθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας του μισθωτή.

Η αξιοποίηση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση νέων αθλητικών διοργανώσεων τένις διεθνούς εμβέλειας.

4. Συνεργασία με Lamda Development
Με τη Lamda Development υπογράψαμε, ως γνωστό, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στις 28 Ιουλίου για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό. Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Lamda θα εξετάσει προτάσεις του Υφυπουργείου με στόχο το σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης των Ολυμπιακών μας και εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική.

Σας ανακοινώνουμε, λοιπόν, ότι τις επόμενες  ημέρες, καταθέτουμε πρόταση προς την εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή του Κέντρου Υγρού Στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς  και την κατασκευή μιας ακόμη, νέας, πισίνας 25x 25 μέτρων, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών ενόψει της προολυμπιακής σεζόν.

Παράλληλα, πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, πρόταση που θα αφορά στην ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους πρωταθλητές μας στο ΟΑΚΑ. 

Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα από πλευράς τους.

5. Κατασκευή «Σπιτιού του Χάντμπολ»
Βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο των συζητήσεων με την Ομοσπονδία του χάντμπολ και το αντίστοιχο τμήμα της ΑΕΚ προκειμένου να κατασκευαστεί άμεσα, γήπεδο διεθνών προδιαγραφών, που θα μπορεί να φιλοξενεί και τις εθνικές ομάδες, ενόψει και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων το προσεχές καλοκαίρι. Διοργάνωση που έχει ενταχθεί και στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021».

Σύντομα θα έχουμε νέα για τα οποία θα ενημερωθείτε αναλυτικά.

6. Κατασκευή «Σπιτιού των Αθλητικών Ομοσπονδιών»
Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου, μεγάλου κτιρίου, εντός του ΟΑΚΑ, το οποίο θα στεγάσει πλήρως όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας.

Έτσι, όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες θα έχουν την έδρα τους σε ένα σημείο, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας για την λειτουργία τους και παράλληλα εκπέμπεται ένας υψηλός συμβολισμός: Να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, στην κορυφαία, εμβληματική Ολυμπιακή εγκατάσταση της χώρας μας.

7. Έργα ανακατασκευής εγκαταστάσεων στίβου
Η Περιφέρεια Αττικής, την οποία ευχαριστούμε, έκανε δεκτό το αίτημά μας και εντάσσει έργα ανακατασκευής των 4 εγκαταστάσεων στίβου, δηλαδή του Κεντρικού Σταδίου, των δύο ανοιχτών και του κλειστού προπονητηρίου, ύψους περίπου 2,5 εκ. € .

8. Μουσεία
Προετοιμάζουμε, σε στενή συνεργασία με μεγάλη διεθνή ομοσπονδία, την αξιοποίηση του σπουδαίου και μοναδικού μουσειακού της υλικού, σε χώρο που θα της διαθέσουμε εντός των εγκαταστάσεων και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης, ολοκληρώθηκε η πεζογέφυρα σύνδεσης του ΟΑΚΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, που πρόκειται να λειτουργήσει σε γειτονικό κτήριο από τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Επί του master plan μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand AE, επισήμανε:  

«Στα τέλη του 2017 μάς ζητήθηκε να κάνουμε μια προσέγγιση αποτύπωσης του τι συνέβαινε στο ΟΑΚΑ. Μια καταγραφή και κάποιες ιδέες για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί.
Έγινε μια δουλειά περίπου έξι μηνών που παραδόθηκε τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2018.

Αμειφθήκαμε από το ΟΑΚΑ με κάτι εντελώς συμβολικό και το κάναμε με πολλή αγάπη και χαρά, διότι θωρούμε ότι μια τέτοια αθλητική εγκατάσταση πρέπει να γίνει κτήμα και περιουσία όλων των πολιτών της χώρας και όχι μόνο της Αθήνας.

Μία τέτοια έκταση 1.200 στρεμμάτων, στο κέντρο ακριβώς της πόλης, δεν μπορεί παρά να είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ίδιας της πόλης. Η έκταση του ΟΑΚΑ, αλλά και το γεγονός ότι είναι μια Ολυμπιακή εγκατάσταση στην οποία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αυτομάτως το καθιστούν έναν πόλο, καταρχάς, τουρισμού από τον οποιονδήποτε επισκέπτεται την Αθήνα.

Θα έπρεπε λοιπόν, θεωρητικά, να αποτελεί προτεραιότητα για τα 6,5 εκατομμύρια ξένων που έχουμε κάθε χρόνο στην πόλη, να το επισκεφτούν, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Το πρώτο που κάναμε ήταν να καταγράψουμε τι υπάρχει σε αυτά τα 1.200 στρέμματα. Ποια νομοθεσία τα διέπει όσον αφορά τα πολεοδομικά, τα χαρακτηριστικά της χρήσης και μετά να καταγράψουμε τα σημαντικά στοιχεία ασφάλειας και λειτουργίας της εγκατάστασης.

Για να λειτουργήσει όμως αυτό δεν μπορεί να μην υπάρχει μέσα σε αυτόν τον χώρο ένα αθλητικό ξενοδοχείο. Πώς θα κάνουμε προγραμματισμό να φέρνουμε ξένους αθλητές όταν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τη διαμονή τους; Κάτι που όλα τα μεγάλα αθλητικά κέντρα του εξωτερικού το προσφέρουν.

Καταγράψαμε τις τεχνικές αδυναμίες της εγκατάστασης. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν τα ηλεκτρομηχανολογικά από τις πισίνες να συνδέονται με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και αν υπάρχει ένα πρόβλημα στις πισίνες να καταρρέει το σύστημα του γηπέδου μπάσκετ ή της κεντρικής εγκατάστασης και αντιστρόφως.

Αυτά, λοιπόν, επειδή έγιναν από το 1980 σε διαφορετικές φάσεις και επειδή δεν υπήρχε ένα αρχικό Master Plan, αναγκαστικά συνέβη αυτό που ονομάζουμε στην τεχνική γλώσσα, μια «σαλαμοποίηση», χωρίς να υπάρχει πρόληψη και διασύνδεση.

Άκουσα με χαρά τον υπουργό να λέει ότι το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να διαθέσει τους πόρους που χρειάζονται για αυτές τις τεχνικές υποδομές και τη συντήρηση. Αν το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθήσει θα είναι το σημείο εκκίνησης για να λειτουργήσει επιτέλους σωστά το ΟΑΚΑ.

Το δεύτερο μεγάλο στοιχείο που καταγράψαμε και άκουσα ότι γίνονται αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα και αξίζουν συγχαρητήρια και στον υπουργό και στη διοίκηση, είναι ότι αυτά τα 1.200 στρέμματα πρέπει να γίνουν προσβάσιμα στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη Σπύρου Λούη για πάρα πολλά χρόνια, τουριστικά λεωφορεία κυρίως από επισκέπτες κρουαζιέρας, να σταματάνε και τουρίστες μέσα από τα κάγκελα να προσπαθούν βγάλουν φωτογραφία, αντί να χρεώνει το ΟΑΚΑ εισιτήριο 10-15 ευρώ για μια ξενάγηση μιας ώρας, όπως γίνεται εξάλλου σε όλα τα άλλα Ολυμπιακά στάδια των μεγάλων πόλεων.

Δεύτερον, θα μπορούσε με τη σωστή αξιοποίηση -αντί να παραπονιόμαστε γιατί είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός και έχει για παράδειγμα 100 εργαζόμενους, να γίνει μια εγκατάσταση που θα είναι και κερδοφόρα και να έχει, γιατί όχι, 300 εργαζόμενους.

Το μέλλον του ΟΑΚΑ το οποίο έχει δύο φάσεις, μία αυτή που εκπονείται και υλοποιείται τώρα και μία δεύτερη που είναι η πιο οραματική, θα πρέπει να είναι ένας πόλος αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Για να λειτουργήσει όμως αυτό δεν μπορεί να μην υπάρχει μέσα σε αυτόν τον χώρο ένα αθλητικό ξενοδοχείο. Πώς θα κάνουμε προγραμματισμό να φέρνουμε ξένους αθλητές όταν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τη διαμονή τους; Κάτι που όλα τα μεγάλα αθλητικά κέντρα του εξωτερικού το προσφέρουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here