Η Ελλάδα θα εκδώσει αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ το 2018 για να τιμήσει την επέτειο της προσάρτησης των Δωδεκανήσων, καθώς και την 75η επέτειο από τον θάνατο του ποιητή Κωστή Παλαμά.

Τα Δωδεκάνησα, το νησιωτικό σύμπλεγμα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αποτελείται από 15 μεγάλα νησιά και 93 μικρότερα νησιά που βρίσκονταν υπό άλλο καθεστώς για 740 χρόνια.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώθηκαν τυπικά με την Ελλάδα με την ειρηνευτική συνθήκη του 1947 με την Ιταλία.

Το νόμισμα  φέρει στο κέντρο του ένα τριαντάφυλλο, το σύμβολο της Ρόδου (ένα από τα κύρια νησιά της ομάδας), εμπνευσμένο από ένα νόμισμα που κόπηκε από την αρχαία πόλη της Ρόδου, περιτριγυρισμένο από κύματα που κινούνται από το κέντρο προς το χείλους του κέρματος.

Στην άκρη είναι χαραγμένη η επιγραφή “1948-2018 η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και την Ελληνική Δημοκρατία”.

 

2018-greece-circulating-commem-2-euro-coins.jpgImage courtesy of the European Commission

 

Το δεύτερο νόμισμα θα τιμήσει τα 75 χρόνια από τον θάνατό του  Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά (1859 – 1943). Ένα πορτραίτο του καλλιτέχνη συνοδεύεται από το όνομά του και το όνομα της χώρας στα ελληνικά.

Και τα δύο νομίσματα περιλαμβάνουν το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη Γιώργου Σταματόπουλου.

Σύμφωνα με το mygreekholiday.gr, συνολικά, 750.000 αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ ανά σχέδιο αναμένεται να κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή «μέχρι τα μέσα του 2018», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εξωτερικός δακτύλιος από χαλκό-αλουμίνιο-νικέλιο απεικονίζει τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Η κοινή όψη δείχνει έναν χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κέρμα των 2 ευρώ ζυγίζει 8,5 γραμμάρια και έχει διάμετρο 25,75 χιλιοστά.

Κάθε κράτος μπορεί να εκδίδει έως και δύο διαφορετικά αναμνηστικά σχέδια ετησίως, με σχέδια της επιλογής τους, αν και λίγα κράτη εκδίδουν τον μέγιστο αριθμό σχεδίων.

Τα κοινά προγράμματα του ευρώ, όπως τα κέρματα του 2015 για την 30ή επέτειο της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπολογίζονται στο όριο αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ