Διαφοροποιήθηκαν τον Μάρτιο οι επενδυτές στο ΧΑ-έναντι των διεθνών αγορών, ως αποτέλεσμα των υπέρτερων εισροών έναντι εκροών, καθώς συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις, σχεδόν αποκλειστικά, από διαχειριστές ξένων funds.

Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η θετική εξέλιξη για το ΧΑ; Εντονότερη μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, πιθανόν στην προεξόφληση πως ο οίκος FTSE/Russell τη μεθεπόμενη Τρίτη (8/4) θα ανακοινώσει ημερομηνία αναβάθμισης στην κατηγορία των Developed Markets.

Η ετυμηγορία του οίκου θα γίνει γνωστή μετά την λήξη της συνεδρίασης, επί της ουσίας θα συμπληρώνει την προηγούμενη του Σεπτεμβρίου, όταν είχε θέσει το χρηματιστήριο σε watch list- σε ορίζοντα 12μηνου. Ενδεχόμενος ορισμός ημερομηνίας προς ένταξη θα έστελνε σήμα στα “μεγάλα σπίτια” λ.χ. MSCI, JPMC κλπ, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια. Θα σταθώ στον τελευταίο, για ευνόητους λόγους και τον επιπλέον επειδή ήταν ο αυστηρός κριτής όταν πέρυσι τον Μάρτιο είχε βάλει στον “πάγο” την προοπτική της επανόδου στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών.

Χθες, Δευτέρα 31 Μαρτίου η αποτίμηση των εταιρειών διαμορφωνόταν στα, συνολικά 120,8 δισ. δηλαδή υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία από το 2007. Μάλιστα ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών το 2025 είναι, σχεδόν, ο μισός απ’ ότι προ 17-18ετίας. 

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK