Λίγο η θερινή ραστώνη, λίγο η εν εξελίξει πανδημία που έχει επισκιάσει σχεδόν τα παντά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο πολλά ζητήματα και κίνδυνοι ίσως έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Όχι όμως για την ασφαλιστική αγορά η οποία έχει αναδείξει την κρισιμότητα αυτών.

Και το φετινό καλοκαίρι στην χώρα υπήρξαν φυσικές καταστροφές που έπληξαν περιοχές. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκαν οι φονικές πλημμύρες στην Εύβοια στις αρχές Αυγούστου. Οι εικόνες ήταν αποκαρδιωτικές, για μια ακόμη φορά, με την θεομηνία να έχει ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς και μεγάλες – ανυπολόγιστες – καταστροφές.

Η ανάγκη για συμπράξεις με την Πολιτεία και η παροχή κινήτρων είναι κάτι που παραμένει επικαίρο, όπως σημειώνουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Πεποίθηση άλλωστε της αγοράς είναι πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών πρέπει να συνεχιστούν. Στο επίκεντρο παραμένει η δέσμευση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για γορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές ωστόσο σίγουρα ελλοχεύουν φόβοι (όπως αναφέρουν αρκετοί) από την επιβάρυνση των δημοσιονομικών συναρτήσει της πορείας του COVID-19 και των αυξανόμενων δαπανών.

Αν και έχει ειπωθεί αρκετές φορές η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) για να καλυφθούν οι ανάγκες από τέτοιες καταστροφές φαντάζει μονόδρομος, κάτι στο οποίο τα κράτη (και φυσικά η Ελλάδα που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα έναντι των ευρωπαϊκών μ.ο) πρέπει να εργάζονται μεσοπρόθεσμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρίσιμοι παράγοντες αποτελούν επίσης η παραμετρική ασφάλιση και τα catastrophe bonds που μπορούν να δώσουν χρηματοδοτικές λύσεις.

Αποζημιώσεις σε Εύβοια και Μάνη

Για την ώρα – στην περίπτωση της Εύβοιας –  από πλευράς Πολιτείας, προβλέπεται η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών μέσω του διαδικτυακού τόπου www.gov.gr, ή μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τις τελευταίες μέρες όμως απασχόλησαν και οι πυρκαγιές σε περιοχές της Μάνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, το κράτος έδρασε οργανωμένα και συντονισμένα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και γιατί «είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι ζημιές σε κατοικίες».

Όπως τόνισε ήταν η τρίτη φωτιά μέσα σε 15 ημέρες στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και συνεχάρη τον αρχηγό και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας γιατί «έχουν δράσει με αυταπάρνηση και μας έχουν σώσει από χειρότερες ζημιές, από χειρότερα κακά». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Βάιος Κρόκος

Insuranceworld.gr