Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος ΕΑΣΕ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Xerox Hellas

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αφού ανακοίνωσε αυξημένο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης για το 2021, 5,9 από 3,6 τοις 100, προχώρησε σε ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων με σκοπό κυρίως την ενίσχυση της ικανότητας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στον αυξημένο, λόγω των συνθηκών, οικονομικό αλλά και κοινωνικό σκοπό τους. 

Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, η έμφαση στην μείωση των φόρων στις γενικότερες οικονομικές δραστηριότητες είναι εμφανής και η ΕΑΣΕ χαιρετίζει μια τέτοια προσπάθεια. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ένα ανταγωνιστικό δηλαδή συγκρίσιμο με τους ευρωπαίους κι άλλους εμπορικούς εταίρους, φορολογικό κόστος είναι απαραίτητο ώστε η ελληνική οικονομία να παραγάγει νέες θέσεις εργασίας και ικανοποιητικούς μισθούς για την μεσαία τάξη.

Μετρώντας περί τα 500 μέλη, επαγγελματίες μάνατζερ, οι οποίοι διοικούν εταιρίες που απασχολούν περισσότερους από 200.000 εργαζομένους και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα €61 δισ., η ΕΑΣΕ θεωρεί την παραγωγή νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση ικανοποιητικών μισθών το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της το μεγάλο στοίχημα της διατηρήσιμης βιώσιμης ανάπτυξης. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης παραγωγικών επενδύσεων, η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα μεγάλα έργα υποδομών που εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης, η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με ανταγωνιστικούς όρους, η φορολογική ευθυγράμμιση με τους εμπορικούς εταίρους μας, η ένταξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, αποτελούν μόνο μερικές από τις προκλήσεις που απαιτούν συνεχή προσπάθεια και σκληρή δουλειά. 

Απαιτούν ακόμη μια ελάχιστη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα παρόμοια με εκείνη που έχει επιτευχθεί σε συγκρίσιμες με εμάς ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία.

Η ΕΑΣΕ με τις δράσεις της θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες και πολιτικές που εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο. Δράσεις που πάντως για να επιτευχθούν χρειάζονται την συνεργασία και σύμπραξη σε μία εθνική προσπάθεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here