Απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας, οι υπολογιστές και ανάλογες συσκευές, κατακλύζουν τις κοινωνίες καταδεικνύοντας ότι η συνάρτηση των ανθρώπων με την συσκευή αυτή ως εργαλείο δουλειάς, ενημέρωσης, πληροφόρησης, επικοινωνίας με τους συνεργάτες ακόμα και ψυχαγωγίας, είναι μεγάλη και ολοένα και διογκώνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2018 το 71% των εργαζομένων χρησιμοποιούσε μια υπολογιστική συσκευή στο χώρο εργασίας του (σταθερό ή φορητό υπολογιστή, smartphone, tablet ή άλλες φορητές συσκευές), ενώ ένα 19% χρησιμοποιούσε μηχανογραφικό εξοπλισμό.

Σε σχετική δημοσίευση στην ηλεκτρονική ενημερωτική έκδοση του ΣΕΠΕ αναφέρονται τα εξής: «Το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων, που χρησιμοποίησε υπολογιστή και Ίντερνετ στην εργασία του, κατείχε το 2018 η Ολλανδία (93%), ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Σουηδία (και οι δύο από 90%) και η Φινλανδία (87% ). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (36%) και τη Βουλγαρία (47%).

Το 16% των εργαζομένων έχει δει τις συνθήκες εργασίας του να αλλάζουν τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της τεχνολογίας. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως την είσοδο της τεχνολογίας στους χώρους εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 16% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά ότι είδε αλλαγές στα εργασιακά του καθήκοντα τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω της τεχνολογίας (σ.σ. λόγω νέου λογισμικού ή νέου μηχανογραφικού εξοπλισμού). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (27%), το Λουξεμβούργο (25%), τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ολλανδία (23% κάθε χώρα). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, βρέθηκε η Κύπρος (3%), η Βουλγαρία (6%), η Ρουμανία και η Λετονία (και οι δύο 7%).

Στο μεταξύ, το 29% των εργαζομένων στην Ευρώπη απαντά ότι κλήθηκε να αποκτήσει πρόσθετες δεξιότητες τους τελευταίους 12 μήνες, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, που έφερε μαζί της η τεχνολογία. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, στο μεταξύ, ότι σχεδόν το ήμισυ (47%) των εργαζομένων στην Ε.Ε. αξιολόγησε τις δεξιότητες σχετικά με τη χρήση υπολογιστών, λογισμικού ή εφαρμογών στην εργασία ως επαρκείς για τα καθήκοντά του. Το 18% απάντησε ότι διαθέτει περισσότερες δεξιότητες απ’ αυτές, που απαιτούν τα τρέχοντα καθήκοντά του, ενώ μόλις και 9% ότι χρειάζεται περαιτέρω κατάρτιση.

Η έρευνα της Eurostat αποκαλύπτει τις πιο συνηθισμένες εργασίες, που καλούνται να εκτελέσουν οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. με τη χρήση υπολογιστή, smartphone, tablet. Σύμφωνα με τα ευρήματα της στατιστικής Αρχής, αυτές είναι: η αποστολή και λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η εισαγωγή στοιχείων σε βάσεις δεδομένων (61%), η δημιουργία ή επεξεργασία ηλεκτρονικών εγγράφων (47%) και η χρήση επαγγελματικού λογισμικού (38%). Στο μεταξύ, το 18% των εργαζομένων, που χρησιμοποιούν υπολογιστή και Ίντερνετ στο χώρο εργασίας, απαντά ότι έχει κάνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματικούς σκοπούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here