Aποτελεσματικές αποδείχθηκαν οι έντονες πολιτικές πιέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου προς τους μεγάλους Ασφαλιστικούς Ομίλους της χώρας αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας.
Ήδη 4 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες αναπροσάρμοσαν τα ισόβια συμβόλαια υγείας στο μισό, κάτι που θα ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Κατά µέσον όρο αυξάνονται 7%, όταν πριν από µερικές ηµέρες έφταναν στο 14,6%.
Στην αναθεώρηση προχώρησε πρώτη η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ ανακοινώσεις για µονοψήφιες αυξήσεις έκαναν χθες η Eurolife, η Generali και η Interamerican και αναµένεται να ακολουθήσουν η NN Hellas, η Ergo κ.ά.
H Allianz, ενημέρωσε ότι για το τρέχον έτος αποφάσισε να απορροφήσει το 50% του Ενιαίου Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, περιορίζοντας τη μέση αύξηση στα ισόβια συμβόλαια υγείας μεσοσταθμικά στο 7%.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπεραµύνονται της αξιοπιστίας του Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαµάχης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αναθέσει την κατάρτιση του δείκτη υγείας στην ΕΛΣΤΑΤ, η µέτρηση του οποίου παρουσιάζει σηµαντικές αποκλίσεις σε σχέση µε τον δείκτη του ΙΟΒΕ, καθώς περιορίζει την άνοδο.
Για τις υπέρογκες αυξήσεις των ισοβίων συμβολαίων, οι Ασφαλιστικές εταιρείες ρίχνουν τις ευθύνες στις ιδιωτικές κλινικές, κάνοντας λόγο για ολιγοπώλιο, ενώ τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξει το ελληνικό σύστημα υγείας για να υπάρξουν μειώσεις στα ασφάλιστρα, καθώς οι χρεώσεις που επιβάλλουν είναι πολύ μεγάλες.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πραγματοποιεί συναντήσεις τόσο με στελέχη της κυβέρνησης, όσο και με το ΠΑΣΟΚ (που έφερε το θέμα στη Βουλή), αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συζητηθούν μέτρα, ώστε οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα (κυρίως στα ισόβιας διάρκειας) από το +15% να περιοριστούν στο 8%-9% λένε πηγές της αγοράς.