Στο πρώτο Στρογγυλό Τραπέζι του Συνεδρίου, με θέμα την «Αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας – Οι θέσεις των κομμάτων», συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Κικίλιας Υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός, Ιατρός, Βουλευτής Ρεθύμνου, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας, ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Υπουργός Υγείας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, πρ. Βουλευτής Λάρισας, Υπεύθυνος του τομέα υγείας, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με συντονιστή τον κ. Αιμίλιο Νεγκή, Δημοσιογράφο και Διευθυντή Σύνταξη, Pharma & Health Business, www.virus.com.gr.

 «Εντός φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας για την ενοποίηση του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας. Η ενοποίηση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα γίνει σταδιακά. Είναι σημαντικό ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα στηριχθεί περεταίρω οικονομικά, με νέους πόρους», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα και θα αποτελέσει την επόμενη μεταρρύθμιση, ως συνέχεια των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όσα πετύχαμε μέχρι τώρα κατά την πανδημία, καθώς τα αποτελέσματα απέναντι στην κρίση είναι εντυπωσιακά. Μέχρι τώρα καμία μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας δεν πέτυχε. Εμείς φιλοδοξούμε να κάνουμε σοβαρή μεταρρύθμιση. Να γίνει οργανωμένα, δομημένα, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Να φτιάξουμε ποιοτικές παροχές πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε ο πολίτης να προσφεύγει εκεί. Να δημιουργεί δίκτυο υγείας που θα περιλαμβάνει τις υπάρχουσες δομές και θα συνδέονται μέσω ψηφιακής τεχνολογίας και θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες όλο το 24ωρο. Να δοθεί στην οικογένεια η δυνατότητα επιλογής, για το πού θα απευθυνθεί», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας. 

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Ιατρός, Βουλευτής Ρεθύμνου, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας, ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. «Υπάρχει έξαρση. Επιβάλλεται εγρήγορση του συστήματος υγείας. Δεν πρέπει να υπάρχει δίλλημα ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία. Να υπάρξει αυστηροποίηση ελέγχων και ετοιμότητα», τόνισε. 

Όσον αφορά την αναδιοργάνωση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «Δεν χρειάζονται μόνο οικονομικοί πόροι. Χρειάζονται σαφώς πόροι, αλλά και μία συνολική αναδιοργάνωση για να καλυφθούν όλες οι νέες ανάγκες. Παροχή αξιόπιστων πρωτοβάθμιων παροχών σε τοπικό επίπεδο». Ο ίδιος πρότεινε την λειτουργία κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αξιοποιούν τόσο δημόσιες δομές, όσο και ιδιώτες γιατρούς ανά περιοχή. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, πρ. Βουλευτής Λάρισας, Υπεύθυνος του τομέα υγείας, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, επεσήμανε ότι «Η οργάνωση επιτέλους μιας αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι απαραίτητη». Εκτίμησε δε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς υπάρχει τώρα μία, έστω στοιχειώδης, συναίνεση. «Συμφωνούμε στη δημιουργία δικτύων, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα κάνουμε αυτό το πολυπόθητο βήμα οργάνωσης από το χαοτικό μοντέλο που υπάρχει σήμερα», είπε ο κ. Μπαργιώτας και τόνισε: «Πρέπει να αξιολογούμε όλες τις υπηρεσίες με βάση την σχέση ποιότητας – παρεχόμενων υπηρεσιών και τιμής. Αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα σύστημα διοίκησης πρωτοβάθμιας φροντίδας. Χρειαζόμαστε μια ψηφιακή, διαλειτουργική πλατφόρμα που να παρακολουθεί όλες τις υπηρεσίες». 

Η κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία «ΡευΜΑζην», Πρόεδρος της Ένωση Ασθενών Ελλάδος & EUPATI Fellow, στην ομιλία της παρουσίασε προτάσεις για όσα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι χρειάζεται:

-Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με εύκολη και γρήγορη δωρεάν πρόσβαση για τον ασθενή και ελεύθερη επιλογή οικογεναιακού γιατρού,

-Μια νέα αντίληψη για τη νοσοκομειακή περίθαλψη που θα περιλαμβάνει δομές ημερήσιας και κατ’ οίκον νοσηλείας, μονάδες χρόνιων παθήσεων, κέντρα αποκατάστασης κ.ά.

-Λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας

-Άμεση και προσιτή πρόσβαση στο πλέον κατάλληλο φάρμακο

-Να καταγράφονται και να αξιοποιούνται τα δεδομένα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

-Συμμετοχή στη χάραξη, υλοποίηση και αξιολόγηση πολιτικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here