Τη νέα δυνατότητα που τους δίνει το νομοσχέδιο για αναχρηματοδότηση δανείων «ζυγίζουν» οι servicers, με κάποιους να προτίθενται να την αξιοποιήσουν και κάποιους άλλους να μην επιθυμούν να αναλάβουν τέτοιο ρίσκο.
Οι τελευταίοι, πάντως, έχουν ήδη δρομολογήσει συνεργασίες με επενδυτικά σχήματα (DPOs) που αναλαμβάνουν να παρέχουν χρηματοδότηση στους δανειολήπτες, οι οποίοι ενώ επιθυμούν να διευθετήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους εντούτοις δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα να το πράξουν.
Η διαδικασία έχει ως εξής: Έστω, για παράδειγμα, ένα δάνειο 100.000 ευρώ, με ενέχυρο ακίνητο, ύψους 150.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα μπορεί να αγοράσει το επίμαχο δάνειο έναντι 50.000 ευρώ («κούρεμα» 50%), λαμβάνοντας χρηματοδότηση από ένα τέτοιο σχήμα.
Έτσι, ο μεν, servicer θα λαμβάνει το ποσό του δανείου, ο δανειολήπτης θα πετυχαίνει σημαντικό «κούρεμα» και μία δεύτερη ευκαιρία για το ακίνητό του (σ.σ. συνεχίζοντας να οφείλει στο DPO, αλλά το μισό της οφειλής), ενώ οι επενδυτές θα αποκτούν μία πηγή εσόδων, αναθέτοντας τη διαχείριση στον servicer.
Οι εταιρείες διαχείρισης, άλλωστε, λειτουργούν το τελευταίο διάστημα ως… ενδιάμεσοι για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο από τα ακίνητα που έχει περιέλθει σε αυτές μέσω πλειστηριασμών, αλλά δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, προκειμένου να αιτηθούν χορήγησης δανείου από τις τράπεζες.