Επισήμως δεν υπάρχουν ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο της μητρικής Fraport AG, Stefan Schulte, τον CEO της Fraport Greece, Alexander Zinell, και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας, Χρήστο Κοπελούζο.
Σε λίγες μέρες όμως θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή, ο σημαντικός εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της Fraport και του Ελληνικού Δημοσίου που εντάσσεται στα μέτρα στήριξης του Τουρισμού και των Αερομεταφορών εν μέσω της πανδημίας, σε συνέχεια της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κλάδο των αερομεταφορών.
Η Fraport Greece ανέλαβε την υποχρέωση να συνεχίσει να εκτελεί το επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίου, με την υπόσχεση να τις ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος.
Το Ελληνικό Δημόσιο, δεν θα εισπράξει κάποιες από τις ετήσιες δόσεις των 23 εκατ. Ευρώ και θα νομοθετήσει κάποιες επιπλέον απαλλαγές στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης των αερομεταφορών και του Τουρισμού.
Το Δημόσιο απαλλάσσεται από πολύ υψηλότερες υποχρεώσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού (το ετήσιο αντάλλαγμα των 23 εκατ. Ευρώ εισπράττεται από το ΤΑΙΠΕΔ και αποδίδεται απευθείας για αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους).
- Επιπλέον παύει κάθε απαίτηση της Fraport Greece σχετικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία.
Η Fraport Greece επικαλέστηκε εκτιμήσεις για διαφυγόντα έσοδα, μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο, άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ από την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις.
- Η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αναφέρει ρητά το δικαίωμα της Fraport να διεκδικήσει τα διαφυγόντα έσοδα (με τη ρήτρα «γεγονότα ανωτέρας βίας»).
Από τα δεδομένα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Fraport Greece προκύπτει ότι η πτώση των διεθνών αφίξεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μετά τις απαγορεύσεις πτήσεων που αποφασίστηκαν εξαιτίας της πανδημίας διαμορφώθηκε στο -71,2% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ενώ συνολικά εγχώρια και διεθνής επιβατική κίνηση έχουν υποχωρήσει κατά 74,5%.
Σύμφωνα με τη μητρική Fraport AG, η θυγατρική της στην Ελλάδα είχε καταγράψει στους πρώτους έξι μήνες του 2019 λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 46,8 εκατ. και έσοδα 206,2 εκατ. ευρώ.