του Κώστα Σιαμπράκου, 3K Investment Partners ΑΕΔΑΚ
Η επενδυτική εμπιστοσύνη που δείχνουν οι μεριδιούχοι τους τελευταίους 14 μήνες στον θεσμό των αμοιβαίων κεφαλαίων λειτούργησε σαν ασπίδα για το ενεργητικό της αγοράς, καθώς οι εισροές συνεχίστηκαν αμείωτες σε μια εβδομάδα «πανικού» των αγορών.
Αναλυτικότερα, το ενεργητικό υπέστη συγκρατημένες εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του -1,99% και διαμορφώθηκε στα 8,280 δισ. ευρώ (χρησιμοποιούμε την έκφραση «συγκρατημένες απώλειες» σε αναλογία με το μέγεθος των αρνητικών αποδόσεων των καθαρών τιμών των Α/Κ). Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης των μεριδίων κατά 0,98%, που αντιστοιχεί σε εισροές αξίας 63,628 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειούμενες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αλλά διατηρώντας των υψηλό μέσο όρο αξίας συμμετοχών του μήνα που διανύουμε.
Ως προς το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, ο κορωνοϊός «μόλυνε» μόνο την εμπιστοσύνη ως προς τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, τα οποία κατέγραψαν αξιοσημείωτη αξία εξαγορών της τάξεως των 8,021 εκατ. ευρώ (ουσιαστικά, η πρώτη εβδομάδα εκροών στην εν λόγω κατηγορία εντός του τελευταίου εξαμήνου).
Επίσης, με εξαγορές 3,446 εκατ. ευρώ κινήθηκαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, συνεχίζοντας τον πτωτικό ρυθμό μεριδίων τους, που λαμβάνει χώρα εντός του Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, στις περισσότερες από τις υπόλοιπες κατηγορίες, καταγράφηκε έντονα θετική συναλλακτική αξία, διατηρώντας παράλληλα την επενδυτική εμπιστοσύνη των μεριδιούχων σε πολύ καλό βαθμό: Αμείωτος ο όγκος εισροών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που ανήλθε περί των 32,341 εκατ. ευρώ. Υψηλή αξία εισροών 15,368 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το μέγεθος της κατηγορίας, για τα Funds of Funds Μετοχικά (αύξηση μεριδίων 5,20%). Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μικτά με 8,685 εκατ. ευρώ, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 4,696 εκατ. ευρώ, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 4,572 εκατ. ευρώ, τα Μικτά Α/Κ με 4,297 εκατ. ευρώ, τα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 4,282 εκατ. ευρώ και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 1,031 εκατ. ευρώ.
Ο εξωτερικός και εσωτερικός ρυθμός πωλήσεων μετοχικών τίτλων οδήγησε τις αγορές σε υψηλές αρνητικές αποδόσεις και ως εκ τούτου και τις ανάλογες κατηγορίες των Α/Κ. Αποτέλεσμα ήταν η μέση αρνητική απόδοση της αγοράς να κυμανθεί στο -3,06%. Από τις 19 κατηγορίες, οι 14 υπέστησαν ζημιές, οι 4 σημείωσαν οριακά κέρδη –οι κατηγορίες ομολογιακού τύπου λειτούργησαν ως επενδυτικό καταφύγιο– και μία παρέμεινε αμετάβλητη (ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ).
Σε μέσες απώλειες καθαρών τιμών ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -8,29% και -8,02%, αντιστοίχως (με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να «παλεύει» το τελευταίο διήμερο να διατηρήσει τα ψυχολογικά και τεχνικά επίπεδα των 800 μονάδων). Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -6,78%, τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -6,72%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -6,33%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -5,63% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -5,44%. Στον αντίποδα, το εύρος της θετικής μέσης απόδοσης –για τις 4 κατηγορίες που την πέτυχαν– κυμάνθηκε από 0,01% (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης) έως και 0,19% (Funds of Funds Ομολογιακά). Σε ανεκτά επίπεδα, -0,64%, η μέση αρνητική απόδοση των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας.
……………………………….
ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 04/03/2019